Πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα αναμένεται να ζήσει η Ισπανία αυτή την εβδομάδα, με θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου στην Ανδαλουσία, και ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με παρατεταμένη ξηρασία που έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία.
Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή», ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού, προειδοποιεί η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).
Το κύμα καύσωνα, που συνδέεται με τον ερχομό «μαζών πολύ θερμού και ξηρού αέρα από την Αφρική στην Ιβηρική Χερσόνησο και τις Βαλεαρίδες Νήσους», θα κορυφωθεί στα τέλη της εβδομάδας, στο νότιο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Aemet, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και την Τετάρτη σε μεγάλο μέρος του νοτίου τμήματος της χώρας, με πιθανές θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου στην Ανδαλουσία, όπως και στις περιφέρειες Βαλένθια και Μούρθια, στην ακτή της Μεσογείου.
Οι θερμοκρασίες στη συνέχεια θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται φτάνοντας «γενικά» τους 35 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και την Παρασκευή στο μισό νότιο τμήμα της χώρας και στην κοιλάδα του Έβρα, στη βορειοανατολική Ισπανία, με έως και 40 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ, στην Ανδαλουσία.
Σύμφωνα με την Aemet, οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν αυτή την εβδομάδα κατά 6 με 10 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο των φυσιολογικών τιμών για την εποχή. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη, θα ξεπεράσουν ακόμη και «κατά 15 με 20 βαθμούς» τις φυσιολογικές τιμές για τα τέλη Απριλίου, διευκρίνισε στο Twitter ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ρούμπεν ντελ Κάμπο.
Το κύμα ζέστης έρχεται ενώ η Ισπανία γνωρίζει ένα αφύσικο κύμα ανοιξιάτικης ξηρασίας, ιδίως στην Καταλονία, που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες και όπου οι αρχές έχουν ήδη εκδώσει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού.
Ελλείψει βροχοπτώσεων, στους ταμιευτήρες -οι οποίοι αποθηκεύουν το βρόχινο νερό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους ξηρότερους μήνες- έχει καλυφθεί μόνο το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, και κάποιοι αγρότες έχουν αναγκαστεί να μην προχωρήσουν σε σπορά τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντιμετώπισε πέρυσι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην ήπειρο από το 1950, όταν ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων.