Οι ηγέτες της αμφισβήτησης στη Λιβύη δημιούργησαν ένα μεταβατικό “ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο”, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εξέγερσης, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου, διευκρινίζοντας πως η σύνθεση του εκτελεστικού αυτού οργάνου είναι ακόμα υπό συζήτηση.
“Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.
Το συμβούλιο είναι “το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης”, επεσήμανε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.
Πάντως, διευκρίνισε ότι “δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μεταβατική κυβέρνηση. Είναι ένα εθνικό συμβούλιο”, ενώ απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας: “Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις”.
Χθες Σάββατο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
“Ο κ. Μουστάφα είναι στο πλευρό της επανάστασης, προεδρεύει του συμβουλίου στην πόλη Μπάιντα. Είμαστε σε επαφή με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις για τη δημιουργία του Συμβουλίου αυτού”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στη σύσταση αυτού του προσωρινού εκτελεστικού οργάνου.
“Κάθε πόλη, απελυθερωμένη ή όχι, θα ερωτηθεί για το σχηματισμό του”, διαβεβαίωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα.
“Τα συμβούλια κάθε πόλης λειτουργούν και δεν τίθεται θέμα να μοιραστεί η Λιβύη σε βορρά, νότο, δύση ή ανατολή, ή σε φυλετική βάση. Το Συμβούλιο είναι στη Βεγγάζη, γιατί είναι μια απελευθερωμένη πόλη”, πρόσθεσε, επαναβεβαιώνοντας πως η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα της Λιβύης.
Ο Γόκα ανέφερε ακόμα ότι “είναι πρόωρο να μιλήσουμε για εκλογές. Η πρωτεύουσά μας είναι ακόμη υπό πολιορκία”.
“Οι υπόλοιπες περιοχές της Λιβύης θα απελευθερωθούν από το λιβυκό λαό”, είπε, απορρίπτοντας “κάθε εξωτερική ανάμιξη ή στρατιωτική επιχείρηση” και ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμούν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα και πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις, αφού “βασιζόμαστε στο στρατό για να απελευθερώσουμε την Τρίπολη.”
“Η λειτουργία αυτών των συμβουλίων πόλης αποδεικνύει το ψεύδος των δηλώσεων Καντάφι σύμφωνα με τις οποίες θα επέλθει το χάος”, είπε.
Για “μεταβατική κυβέρνηση” είχε κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης
Χθες Σάββατο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ είχε δηλώσει ότι η εν λόγω κυβέρνηση θα περιλαμβάνει στις τάξεις της στρατιωτικούς και πολίτες και θα λειτουργήσει “το ανώτατο” για τρεις μήνες. “Στη συνέχεια θα γίνουν δίκαιες εκλογές και οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέξουν τον ηγέτη τους”, διευκρίνισε. Ο πρώην υπουργός -που έκανε τις χθεσινές δηλώσεις από την πόλη Αλ Μπάιντα-, απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τον Καντάφι προκειμένου να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, τονίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να δικαστεί στη Λιβύη.
Χ. Κλίντον: Eπιθυμούμε επαφή με την αντιπολίτευση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “έτοιμες” να παράσχουν “κάθε είδους βοήθεια” στους αντιπάλους του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
“Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια σε οποιονδήποτε το επιθυμεί εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών” στους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη, δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τη μεταφέρει στη Γενεύη προκειμένου να συμμετάσχει αύριο Δευτέρα σε μία σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στη Λιβύη.
“Πρέπει πρώτα να δούμε το τέλος του καθεστώτος του και χωρίς άλλη αιματοχυσία”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο καθεστώς του συνταγματάρχη Κανάφι. “Θέλουμε να φύγει (ο Καντάφι) και να ανακαλέσει τους μισθοφόρους του”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν “δεσμευθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση” με το συνταγματάρχη Καντάφι, διαβεβαίωσε εξάλλου.
“Έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς Λίβυους που προσπαθούν να οργανωθούν στα ανατολικά (της χώρας) τη στιγμή που η επανάσταση εξαπλώνεται επίσης προς τη δύση”, πρόσθεσε η Κλίντον, εκτιμώντας πως είναι “πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό”.
Αμερικανοί γερουσιαστές υπέρ της αναγνώριση μίας μεταβατικής κυβέρνησης
Εξάλλου δύο αμερικανοί γερουσιαστές, ο ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν και ο ανεξάρτητος Τζο Λίμπερμαν, δήλωσαν υπέρ της αναγνώρισης μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη και της παροχής αμερικανικής βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς.
“Πρέπει να αναγωρίσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και πρέπει σίγουρα να προσφέρουμε σε αυτή την κυβέρνηση ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα”, δήλωσε ο Λίμπερμαν σε κοίνη συνέντευξή του με τον ΜακΚέιν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN από το Κάιρο, όπου βρίσκονται.
Ο ΜακΚέιν δήλωσε από τη μεριά του υπέρ “μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων” που θα εμποδίσει τους Λίβυους πιλότους να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του λαού. “Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τα μέσα ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα ισχύσει”.
Επεσήμανε άλλωστε ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι “όλοι οι μισιθοφόροι (στη Λιβύη) γνωρίζουν ότι κάθε ενέργεια που διαπράττουν (εναντίον των αντικαθεστωτικών) θα τους οδηγήσει ενώπιον του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου”.
“Καταλαβαίνω ότι η ασφάλεια των αμερικανών πολιτών (στη Λιβύη) είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, όμως δεν είναι η μοναδική”, υπογράμμισε ο ΜακΚέιν.
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, 10:45
Διαβάστε επίσης:
Χάνει έδαφος ο Καντάφι στη Μιζουράτα