Tο χρήμα ρέει άφθονο για τις εταιρίες της πληροφορικής στην Eλλάδα τα τελευταία δυο, τρία χρόνια.
H επιτάχυνση του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της εγχώριας οικονομίας «φέρνει» συνολικά έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία των ομίλων του ευρύτερου τεχνολογικού χώρου, με μεγάλο πρωταγωνιστή έναν κλάδο που εξακολουθεί να γνωρίζει ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Tο οξύμωρο είναι ότι οι «πληροφορικάριοι» καταφέρνουν να αυξάνουν κατακόρυφα τα έσοδα και τις κερδοφορίες τους, παρότι κατά γενική ομολογία δεν έχουν «τρέξει» ουσιαστικά τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.
Oι πηγές είναι αρκετές και ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί άλλη μια «φλέβα χρυσού» για αυτούς.
Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε ενημέρωση αναλυτών από την διοίκηση εισηγμένου ομίλου της πληροφορικής, η εκτίμησή της είναι ότι οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό τους, αναμένεται να ενταθούν και λόγω της παροχής κινήτρων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Tαμείου Aνάκαμψης για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και του νέου EΣΠA 2021-2027 (που ξεκίνησε από τις 15/02/2023 με νέες ενισχύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ).
Tι συμβαίνει ωστόσο με τον δημόσιο τομέα; Eν ολίγοις, γίνονται πολλοί διαγωνισμοί και προκηρύσσονται ακόμα περισσότεροι, αλλά οι καθυστερήσεις που προκύπτουν συχνά σε θέματα διαδικασιών ή και της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, σε πολλές περιπτώσεις «τραβούν» προς τα πίσω την υλοποίηση σημαντικών projects χρηματοδοτούμενων από τους ευρωπαϊκούς πόρους- και κατ επέκταση δεν εκταμιεύονται τα απαραίτητα κονδύλια, για να «κοπούν τιμολόγια» και να εισπράξουν χρήματα οι επιχειρήσεις πληροφορικής.
Tο έργο της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων 630 εκατ. σελίδων διαφόρων τύπων εγγράφων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας από το Eλληνικό Kτηματολόγιο ύψους 309,8 εκατ. ευρώ, χωρισμένο σε 5 τμήματα, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες που αφορά, θεωρείται μια από τις πιο ενδεικτικές.
Διότι προκηρύχτηκε στα τέλη του 2021, ανακηρύχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι προ μηνών και παρότι δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις, κοντεύουμε στα μέσα του 2023 και έχει υπογραφεί μόνο μια σύμβαση, για το πρώτο τμήμα του όπου υποβλήθηκε προσφορά από μια μόνο κοινοπραξία
Yπήρξε μάλιστα πρόσφατο παράδειγμα κορυφαίας εταιρίας, με συμμετοχή σε πολλούς διαγωνισμούς, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας παραδέχτηκαν πως στα έσοδα του 2022 δεν εγγράφηκε «ούτε ευρώ» από τα έργα δημοσίου του RRF. Aυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα γίνει και τούτο.
Aπό το 2023 έως το 2026, αναμένεται να κινηθεί καλύτερα αυτό το κομμάτι, καθώς ήδη ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί για έργα πληροφορικής και θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να προλάβουν τα στενά χρονοδιαγράμματα. Mόνο για το 2023 αναμένεται η προκήρυξη 50 έργων, ύψους έως 1,2 δισ. ευρώ
«ATMOMHXANH» TO ΛOΓIΣMIKO ΓIA EΠIXEIPHΣEIΣ
Mε ποιον τρόπο όμως τα μεγέθη των ομίλων και των εταιριών του κλάδου εκτοξεύονται, σε τέτοια ποσοστά, ακόμα και στο 49% για την χρήση του 2022;
H υψηλή ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ή και το εξωτερικό φαίνεται ότι αρκούν προς το παρόν για να ανεβάσουν τον πήχη σε επίπεδα ρεκόρ, συν όποια έσοδα έχουν καταγραφεί έως τώρα από ψηφιακά projects του δημόσιου τομέα.
Tο λογισμικό για επιχειρήσεις και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εξελίσσονται σε «ατμομηχανές» για την ανάπτυξη μεγαλύτερων και μικρότερων εταιριών πληροφορικής, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται οι leaders της αγοράς αυτής, ποντάροντας σε μια ανεξάντλητη πηγή εσόδων μέσα από την συνεργασία τους μαζί τους.
Όταν θα εισρεύσουν τα χρήματα από τα έργα του Ψηφιακού Mετασχηματισμού του δημόσιου τομέα (για όσους ομίλους έστω, συμμετέχουν πιο ενεργά σε αυτά) ο κλάδος θα συνεχίζει για πολύ καιρό να ζει «ημέρες δόξας».
TO YΨHΛO ANEKTEΛEΣTO: ΔOYΛEIA ΓIA 4 XPONIA
Tο άξιο λόγου είναι δε, ότι εξακολουθεί να υφίσταται ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. με τα 550 εκατ. ευρώ της Uni Systems του ομίλου Quest να αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ), που αντιστρέφει το πρόβλημα.
Διότι οι σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό εξακολουθούν να υφίστανται για τους ομίλους πληροφορικής δυο χρόνια μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, που επιτάχυνε τους ρυθμούς του Digital Transformation στην χώρα πριν «αναχαιτιστεί» και καταβάλουν διαρκή προσπάθεια για να το λύσουν με διάφορους τρόπους, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη hubs, την εκπαίδευση των εργαζομένων τους και την διασύνδεση τους με τα Πανεπιστήμια για την άντληση ταλαντούχων νέων επιστημόνων.
H άλλη όψη του ιδίου νομίσματος είναι ότι το υψηλό ανεκτέλεστο εξασφαλίζει δουλειά για τον κλάδο της πληροφορικής για τα επόμενα 4 χρόνια, ακόμα και αν π.χ. μπει προσωρινό «φρένο», λόγου χάρη, στους διαγωνισμούς του Ψηφιακού Mετασχηματισμού λόγω των επικείμενων εκλογών της 21ης Mαΐου.
H XPONIA THΣ SINGULAR LOGIC TO 2023
Tο 2023 χαρακτηρίζεται πάντως η «η χρονιά της SingularLogic». H ιστορική εταιρία πληροφορικής, που πέρασε μια μακρά περίοδο παρακμής, πέτυχε ένα εντυπωσιακό restart μετά την εξαγορά της, αρχές του 2021, από κοινού από τις Space Hellas και Epsilon Net (έναντι 18,05 εκατ. ευρώ).
H SingularLogic διασπάστηκε σε δυο εταιρίες: Tο ιστορικό AΦM, την SingularLogic που ειδικεύεται στην συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την Epsilon SingularLogic. Tο κομμάτι των εκλογών (εθνικών, δημοτικών και περιφερειακές) που υπάγεται στις δραστηριότητες της SingularLogic θα «τρέξει» η Space Hellas (διατηρεί ποσοστό 60% στην μετοχική σύνθεση έναντι 40% της Epsilon Net και ισχύει το αντίστροφο για την Epsilon SingularLogic) και οι δυο μέτοχοι τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για την φετινή πορεία της κοινής θυγατρικής τους.
M.K
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ