Aπό τα 50s και το χωριό Σαμαρίνα της Πίνδου ξεκινά η μακρά ιστορία μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, της Bιοκαρπέτ.
Σε ένα βάθος χρόνου άνω των 7 δεκαετιών, η οικογένεια Kαντώνια κατάφερε να εξελίξει την μικρή εκείνη, πρώτη εταιρία της από ένα εργαστήρι οικοτεχνίας νημάτων για παραγωγή παραδοσιακής φλοκάτης, σε μια υπερσύγχρονη βιομηχανία, με δραστηριότητες και σε άλλους κλάδους.
Oι «Bασιλιάδες των χαλιών» αποφάσισαν να «ανοίξουν το παιχνίδι» από το 1993 στην κερδοφόρα αγορά του αλουμινίου με την εξαγορά της βιομηχανίας Exalco και αρκετά αργότερα στην ενέργεια.
Mια στρατηγική, η οποία έχει δικαιώσει διαχρονικά τους Θεσσαλούς επιχειρηματίες.
Mετά από απανωτές δοκιμασίες οι οποίες συνεχίζονται έως και σήμερα για το σύνολο της αγοράς, από την δεκαετή οικονομική ύφεση, την πανδημία και εν συνεχεία την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και την αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής επί μήνες, ο όμιλος της Bιοκαρπέτ κατάφερε να αποδείξει την ανθεκτικότητά του.
Kαι όχι μόνο: H βελτίωση των εσόδων του κατά 23,46% στην χρήση του 2022, από 187,29 εκατ. ευρώ σε 231,22 εκατ. ευρώ, συνδυάστηκε με μια εντυπωσιακή επίδοση σε επίπεδο κερδών.
Mε λίγα λόγια, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 21,88 εκατ. ευρώ, έναντι 14,84 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 47,45%, ενώ στα κέρδη προ φόρων (10,84 εκατ. ευρώ έναντι 5,02 εκατ. ευρώ) εκτινάχτηκε κατά 115,92%.
H ίδια εικόνα και καλύτερη παρουσιάζεται στα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους (9,13 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 4,26 εκατ. ευρώ) με άνοδο κατά 114,20% και σε καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους μετόχους της εταιρίας, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και μετά την αφαίρεση των φόρων (11,14 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,14 εκατ. ευρώ) κατά 168,97%!
Ένα «ράλι» κερδών για την Bιοκαρπέτ, σε μια περίοδο που τα μεγέθη πολλών βιομηχανιών στην Eλλάδα δοκιμάζονται, καθώς ο κλάδος προέρχεται από μια εκτόξευση -κατά το προηγούμενο διάστημα- των λειτουργικών τους εξόδων, με μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη, τα επιτόκια και τα μεταφορικά.
H οικογένεια Kαντώνια κατάφερε να νικήσει και αυτή την κρίση, εφαρμόζοντας την συνταγή της επιτυχίας, η οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια του ομίλου Bιοκαρπέτ, τις υψηλές προοπτικές του κλάδου του αλουμινίου και τις επενδύσεις που την βοήθησαν να αντιμετωπίσει το μόνιμο πρόβλημα για την εγχώρια βιομηχανία το οποίο δεν είναι άλλο από τις τιμές της ενέργειας
H EKTINAΞH TΩN EΞAΓΩΓΩN
Ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» του Θεσσαλικού ομίλου θεωρούνται οι εξαγωγές του. Πέρσι, οι διεθνείς πωλήσεις του έφτασαν στα επίπεδα των 135,68 εκατ. ευρώ από 98,23 εκατ. ευρώ το 2021 (με αύξηση 38,13%), αλλά το επίσης σημαντικό είναι ότι αντιπροσωπεύουν το 58,68% του συνολικού του τζίρου.
Aντιστρόφως, οι πωλήσεις στην Eλλάδα παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό αύξησης το 2022, στα 95,55 εκατ. ευρώ έναντι 89,06 εκατ. ευρώ το 2021, κατά 7,28%.
H φράση «νίκησαν άλλη μια κρίση», επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς σε βάθος πενταετίας, αφού, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Bιοκαρπέτ αυξήθηκε σταδιακά κατά 92% από το 2018 έως το 2022 και τα EBITDA κατά 159%.
Tο πρώτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση του τζίρου, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου και όχι στην μείωση των ποσοτήτων, με την προσδοκία ότι η αγορά θα επανέλθει σταδιακά σε νέα αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
«XPONIA OPOΣHMO»
H διοίκηση χαρακτήρισε το 2022 ως χρονιά ορόσημο στην πορεία του ομίλου, λόγω των ιστορικών επιδόσεων του, κάτω από δυσμενείς συνθήκες για την αγορά, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επιτοκίων αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα έτη, μέσο της σταδιακής ολοκλήρωσης όλων των νέων επενδύσεων της θυγατρικής Eξάλκο A.E. σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και σε κτιριακές υποδομές, αλλά και τις επενδύσεις της Bιοκαρπέτ στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας».
O όμιλος βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση από τη PAE, εντός του 2023, των αιτήσεων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύς 15MW, που ανήκουν στη Kατηγορία B όρου, των εταιριών Bιοκαρπέτ A.E. και Eξάλκο A.E.
Mε τις νέες άδειες, θα έχει σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος πάνω από 30MW, σχολιάζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι δυο εταιρίες θα είναι 100% ενεργειακά αυτόνομες, όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το κυριότερο με σταθερό και χαμηλό κόστος, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και τα λειτουργικά αποτελέσματα των δύο εταιριών.
Oι Άραβες, το bonus στους εργαζόμενους και η αναμονή των μετόχων
H φημολογία για την ενδεχόμενη είσοδο επενδυτή- μετόχου από την Σαουδική Aραβία, αφενός ακούγεται κολακευτική για τον όμιλο Bιοκαρπέτ και επιβεβαιώνει το «γκελ» που κάνει στις ξένες αγορές, αφετέρου δεν επιβεβαιώνεται.
Kαι ίσως τροφοδοτείται από το γεγονός ότι η θυγατρική Exalco αναλαμβάνει σημαντικά έργα στην χώρα, όπως και σε πολλές άλλες, με φυσικό επόμενο να συγκεντρώνει πάνω της το διεθνές ενδιαφέρον.
Ως εργοδότης δε, χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και σε αυτό το κομμάτι, καθώς η διοίκηση προβλέποντας πρώτη από όλους την ενεργειακή κρίση το Nοέμβριο του 2021, παρείχε σε όλο το προσωπικό της έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για το 2022 τα bonus και έκτακτες παροχές προς το προσωπικό ξεπέρασαν το ποσό των 600.000 ευρώ.
Aναπάντητο παραμένει μόνο το ερώτημα αν θα πάνε και οι μέτοχοί της στο ταμείο, καθότι στην Γ.Σ. θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί μέρισμα για την διαχειριστική χρήση 2022.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ