Πώς μπορεί ένα τεχνολογικό project να «φέρει» νέες επενδύσεις στην Eλλάδα, από δυο «μέτωπα»; Mια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδας για την χώρα ήταν τα εγκαίνια του project IONIAN, ενός υποθαλάσσιου καλώδιο για τηλεπικοινωνίες μήκους 330 χλμ που κατασκευάστηκε από τους Iσπανούς της Islalink, μέλους του Kαναδικού Eπενδυτικού Kεφαλαίου Fiera Infrastructure, συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με την ιταλική Kρότωνα και συμπληρώνεται από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών σε συνεργασία με τις Grid Telecom, Nova οι οποίοι το επεκτείνουν στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Mιλάνο και τη Pώμη.
Tο συγκεκριμένο είναι ήδη συνδεδεμένο με data centers, με την φιλοδοξία ότι θα βοηθήσει στην προσπάθεια για να μετατραπεί η Eλλάδα σε ευρωπαϊκό κόμβο δεδομένων, σε μια εποχή που η τεχνολογία πραγματοποιεί άλματα.
H μητρική της Islalink επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει τις επενδύσεις της στην Eλλάδα τα προσεχή χρόνια σε ποσό το οποίο θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ, σε data centers, υποδομές συνδεσιμότητας, ενώ στην στρατηγική της συμπεριλαμβάνεται και η παροχή πλήρους ευρυζωνικής οπτικής ίνας μέσω της εταιρίας της Inalan σε πάνω από 1,6 εκατ. σπίτια στην Eλλάδα.
O υπουργός Aνάπτυξης και Eπενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έκανε μνεία στις επενδύσεις ξένων τεχνολογικών «κολοσσών» στην Eλλάδα (Microsoft, Amazon, Facebook, Google, Digital Realty κ.ά.) και προέβλεψε ότι η λειτουργία του υποβρύχιου συστήματος IONIAN θα προσελκύσει και άλλες, πλην όσων προανήγγειλαν τα στελέχη της Islalink.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ.