Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που πρέπει να εκδοθεί, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη.
Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κιλτίδη, ο υφυπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης έχει καθυστερήσει σημαντικά, αν και προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 2008.
Ο κ. Τιμοσίδης διαβεβαίωσε ωστόσο το βουλευτή ότι, «εδώ και λίγο καιρό, σε πολύ στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το υπουργείο καταλήγει στην υπουργική απόφαση, με την οποία θα οριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν και θα ελέγχονται αυτές οι τράπεζες».
Επιπλέον, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον ερωτώντα βουλευτή ότι, κατά την άποψη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στη χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες με δύο δημόσιες τράπεζες.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων προτείνει, ωστόσο, στην περίπτωση που επιτραπεί από το υπουργείο η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών, τότε αυτές να υπαχθούν στον έλεγχο του Οργανισμού, με τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας, όπως και των δημοσίων τραπεζών, και να αδειοδοτούνται με τον ίδιο τρόπο.
Με αφορμή τη συζήτηση για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πρωτοβουλίες, γύρω από τα θέματα των μεταμοσχεύσεων που θα αλλάξουν την αρνητική εικόνα της χώρας, η οποία κατέχει αρνητική πρωτιά στον πολύ μικρό αριθμό μεταμοσχεύσεων, στον πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που προσφέρουν όργανα και στην κακή ενημέρωση των γιατρών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι δεν χαρακτηρίζουν πάντα με επιστημονικά κριτήρια τον εγκεφαλικό θάνατο ώστε συνάνθρωποι μας να τύχουν της ευεργεσίας να τους δοθούν όργανα που τα έχουν ανάγκη».