Μεγάλη διεθνής διάκριση για την Ελληνική μικροζυθοποία. Η μπύρα AMMOUSA από την Πάτρα με Gold Medal στο διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας «European Beer Challenge 2023», ανάμεσα σε εκατοντάδες μπύρες από 39 χώρες (η μοναδική ελληνική μπύρα που διακρίθηκε φέτος).
Αυτή η επιτυχία έρχεται σε συνέχεια της βράβευσης του 2019 από τον ίδιον οργανισμό, επιβεβαιώνοντας την σταθερότητα της όλα αυτά τα χρόνια.
Η τελική γευσιγνωσία έγινε στο Λονδίνο υπό το ιστορικό βλέμμα του London Eye και συμμετείχαν ανώτεροι εκπρόσωποι της Mandarin Oriental καθώς και μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα στον κλάδο της ζυθοποιίας, όπως η Heineken, η Glen Affric Brewery, η Thornbridge Brewery, η Brasserie du Mont Blanc, The Hofmeister Brewing και Wrexham Lager Beer Company.
Πρόσφατα η μπύρα AMMOUSA είχε κερδίσει 3 αστέρια και συγκεκριμένα πήρε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία «SPIRITS & BEVERAGES» στα ATHENS FINE FOOD AWARDS 2023 by EXPOTROF.
Λοιπές βραβεύσεις και διακρίσεις της AMMOUSA
H AMMOUSA έχει διακριθεί και βραβευτεί άλλες δώδεκα (12) φορές. Συγκεκριμένα:
- Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
- Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
- Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019
- Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπίρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο.
- Τον Φεβρουάριο του 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορίας της στην γευστική δοκιμή, από το περιοδικό Beer & Bar Magazine.
- Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση (Best Food Platinum) από όλες τις κατηγορίες προϊόντων στα Athens Fine Food Awards by Expotrof.
- Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με Bronze Medal στα London Beer Awards.
- Τον Απρίλιο του 2021, επίσης βραβεύτηκε με Bronze Medal από το Beer & Bar magazine.
- Τον Σεπτέμβριο του 2021, πήρε ένα αστέρι στα Great Taste στο Λονδίνο.
- Τον Φεβρουάριο του 2022, βραβεύτηκε με Δύο αστέρια από τα AFFA22.
- Τον Μάρτιο του 2023, βραβεύτηκε με Τρία αστέρια «BEST SPIRIT & BEVERAGES» από τα AFFA23.
- Τον Απρίλιο του 2023, επίσης βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο από το Beer & Bar magazine.
Χαρακτηριστικά της μπύρας AMMOUSA
Η AMMOUSA μία μπύρα κατηγορίας English IPA με 5,5%Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται και με την προσθήκη τζίντζερ.
Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπύρα. Βάζοντας τη στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση, καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Το χρώμα της είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με ελάχιστη διαύγεια που προσφέρει έντονη οπτική ικανοποίηση.
Από το άνοιγμα του μπουκαλιού ξεχύνονται ξαφνικά γήινα αρώματα που περιλαμβάνουν τόνους λουλουδιών, κωνοφόρων, και φυσικά πιπερόριζα. Ανάμεσα σε αυτά τα αρώματα υπάρχει και μία αίσθηση ώριμων φρούτων.
Έχει σώμα αρκετά γεμάτο, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και ισορροπημένη. Είναι φυσικά πικρή, όπως κάθε σωστή IPA, όμως βγάζει και κάποιους γλυκούς τόνους που θυμίζουν έντονα το πευκόμελο. Κυριαρχεί η αίσθηση πεύκου και κουκουναριού, της καραμέλας, του πεπονιού και του τζίντζερ.
Η επίγευση της είναι ιδιαίτερα πικάντική και με μεγάλη διάρκεια λόγω του τζίντζερ, με έντονη αίσθηση εσπεριδοειδών, όπως του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού.
Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.