Με την συμμετοχή δεκάδων φαρμακοποιών από την Αττική πραγματοποιήθηκαν τα δύο πρώτα εκπαιδευτικά σεμινάρια παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων που διοργάνωσε ο Π.Φ.Σ. στην Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.
H διασφάλιση της ποιότητας των γαληνικών σκευασμάτων στο εργαστήριο του φαρμακείου και οι βέλτιστες τεχνικές παρασκευής τους, αποτελούν τον πυρήνα της εκπαίδευσης των φαρμακοποιών στον κύκλο των σεμιναρίων που διοργανώθηκαν στην Αθήνα για την ανάδειξη και την ανάπτυξη του εργαστήριου του φαρμακείου, στο πλαίσιο του μεγάλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ, υπό την ευθύνη και εποπτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το φαρμακείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Για τον λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται. Ο Π.Φ.Σ. εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκινήσει να αναδιοργανώνει σειρές εκπαιδευτικών σεμιναρίων και οι συνάδελφοι σε ολόκληρη την Ελλάδα ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό. Ήρθε και η σειρά της Αθήνας» επεσήμανε ο κ. Βαλτάς.
Ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και α’ αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Σεραφείμ Ζήκας ανέφερε πώς οι φαρμακοποιοί ανταποκρίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα στις εκπαιδευτικές δράσεις του Ινστιτούτου, αντιλαμβανόμενοι τον καθοριστικό νέο ρόλο του Φαρμακείου που διαμορφώνουν οι σύγχρονες συνθήκες στην Δημόσια Υγεία.
Ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Γραμματέας του Φ.Σ. Αττικής και γ’ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ότι μέσω της εξειδικευμένης γνώσης του φαρμακοποιού, το φαρμακείο γίνεται βιώσιμο και εξελίσσεται στο νέο περιβάλλον.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ηλίας Καναβός απ’ την εταιρεία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ που είναι χορηγός των σεμιναρίων, μαζί με την εταιρεία FAGRON.
Θα ακολουθήσουν αλλά δύο σεμινάρια στις 13 & 14 Μάιου, τα οποία θα διεξαχθούν και αυτά στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα.
Τα σεμινάρια με θέμα: «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων-Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», τελούν υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ.
Τα συγκεκριμένα σεμινάρια αφορούν τους Φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά με την συνεργασία και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.
«Το Φαρμακείο της επομένης μέρας» , αναλύθηκε σε ημερίδα για την Παχυσαρκία και τις Συνενώσεις στο Κιλκίς
Περισσότεροι από 60 Φαρμακοποιοί παρακολούθησαν στο Κιλκίς την πρώτη ημερίδα, που διοργανώθηκε με θέμα: «Παχυσαρκία: Νόσος ή αισθητική διαταραχή», σε συνεργασία με τους Φ. Συλλόγους Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας και Σερρών και χορηγό την εταιρεία Novo-Nordisk.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΦΣ Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Κατσιάνος ο οποίος μιλώντας αναφερόμενος στο θέμα των συνενώσεων ανέφερε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το μικρό και μεσαίο φαρμακείο ενώ για το θέμα της παχυσαρκίας τόνισε ότι είναι μια σύγχρονη μάστιγα και ο φαρμακοποιός μπορεί να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης του Π.Φ.Σ. είναι να δημιουργήσει και να στηρίξει το φαρμακείο της επόμενης μέρας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και στις προτάσεις που κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας για τις υπηρεσίες στο φαρμακείο, περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες που αφορούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Ο κ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατο θέμα που αναδείχθηκε σχετικά με την συνταγογράφηση σκευασμάτων για την παχυσαρκία ενώ οι εγκεκριμένες ενδείξεις τους αφορούν αποκλειστικά το Σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα λόγω και των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά.
Όπως ανέφερε πρόκειται για μια προσπάθεια με στόχο την έγκυρη εκπαίδευση των φαρμακοποιών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση των ασθενών με παχυσαρκία στο φαρμακείο, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό κρίκο της θεραπευτικής ομάδας που θα αναλάβει τη φροντίδα των ασθενών αυτών.
Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας μιλώντας είπε ότι τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη δράση και στρατηγική μετεξέλιξης του φαρμακείου σε έναν «πολυχώρο υγείας» προκειμένου το φαρμακείο να ανταπεξέλθει στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η κυρία Κατή Σοφία πρόεδρος του Φ.Σ. Ημαθίας , ο κ. Δουλκερίδης Χαράλαμπος πρόεδρος του Φ.Σ. Πέλλας και ο κ. Ρόντσης Αναστάσιος, πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών.
Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο κ. Αλέξανδρος Μουρουγλάκης Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Πανελλήνιου Συλλόγου στήριξης ατόμων με Παχυσαρκία και ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης Κλινικός Φαρμακοποιός, MSc in Clinical Pharmacy, MSc στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων.
Ακολούθησε ενημέρωση για τις Συνενώσεις Φαρμακείων από τον κ. Αθανάσιο Γουβάλα, φαρμακοποιό MSc, PgDip, που ανέλυσε το άρθρο 52 του νόμου 4999/2022. Συζητήθηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σε μια μεταβατική εποχή, γεμάτη προκλήσεις για το επάγγελμά μας και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις-απορίες που αφορούν στα πολλαπλά οφέλη του εγχειρήματος και τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησής του.