Ένα μωρό γεννήθηκε με τη χρήση DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι γιατροί πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης που έχει ως στόχο να αποτρέψει τα παιδιά από το να κληρονομούν ανίατες ασθένειες.
Σύμφωνα με τον Guardian, το μεγαλύτερο μέρος του DNA του νεογέννητου προέρχεται από τους δύο γονείς του και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα. Η πρωτοποριακή τεχνική που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες.
Η τεχνική, γνωστή ως «μιτοχονδριακή δωρεά» (MDT), χρησιμοποιεί ιστό από τα ωάρια υγιών γυναικών δοτριών για τη δημιουργία εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς μεταλλάξεις που φέρουν οι μητέρες τους και είναι πιθανό να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Μέχρι και πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί ως τώρα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η έρευνα για την MDT, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων (MRT), πρωτοστάτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο από γιατρούς του Κέντρου Γονιμότητας του Newcastle. Το έργο είχε ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες με μεταλλαγμένα μιτοχόνδρια να αποκτήσουν μωρά χωρίς τον κίνδυνο να μεταβιβάσουν γενετικές διαταραχές.
Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά τμήματα κάθε κυττάρου του σώματος μας που μετατρέπουν την προσλαμβάνουσα τροφή σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.
Οι μιτοχονδριακές ασθένειες είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Οι άνθρωποι κληρονομούν όλα τα μιτοχόνδριά τους από τη μητέρα τους, οπότε οι επιβλαβείς μεταλλάξεις se ayt;a μπορούν να επηρεάσουν όλα τα παιδιά που θα αποκτήσει μια γυναίκα. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.
Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς ως και 150 μωρά με τέτοια προβλήματα ενδεχόμενως τελικά να γεννιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.