Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
“Θα ήταν απολύτως καταστροφικό αν η Αμερική, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινητήριους μοχλούς της παγκόσμιας οικονομίας, βγει εκτός τροχιάς λόγω της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας”, δήλωσε ο Χαντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας το Σάββατο.
“Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να πούμε πώς θα πρέπει να επιλυθεί αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Χαντ. “Αλλά ελπίζουμε πολύ έντονα ότι η διοίκηση και το Κογκρέσο θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους”.
Ο Χαντ μιλούσε αφού οι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της G-7 εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών που προσέφεραν περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία, ένα σχέδιο για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και μια υπόσχεση για την κάλυψη των κενών στη χρηματοπιστωτική ρύθμιση. Η συνάντηση επισκιάστηκε από το συνεχιζόμενο αδιέξοδο σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.
Ο Χαντ συναντήθηκε το Σάββατο με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία η ίδια έχει προειδοποιήσει για οικονομική και χρηματοπιστωτική “καταστροφή” εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους για να μπορέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Ερωτηθείς εάν το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας φέτος, ο Χαντ δήλωσε ότι “υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη”. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ είναι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η μείωσή του παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, είπε.
Ο Χαντ προσπαθεί να αναζωογονήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας – βρίσκεται στον πάτο των χωρών της G-7 μετά την πανδημία. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο λόγω της επιφυλακτικότητας των δαπανών των νοικοκυριών και των επιπτώσεων των απεργιών.
Αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε εκ νέου τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, ο Χαντ δήλωσε ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να διατηρήσει τον δανεισμό υπό έλεγχο, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα του χρήματος στην οικονομία, ενώ παράλληλα στηρίζει τα νοικοκυριά με βοήθεια για το κόστος ζωής.
“Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την πίεση στους μισθούς”, δήλωσε ο Χαντ. “Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνουμε ο κυβερνήτης και εγώ να είμαστε στενά ευθυγραμμισμένοι”.
Ο Χαντ και η Γέλεν συζήτησαν επίσης θέματα όπως η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την αύξηση των αποστολών στη χώρα αγαθών όπως ημιαγωγοί, ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλες τεχνολογίες από κράτη όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Κίνα.
Ο Χαντ δήλωσε ότι είναι “απογοητευτικό” το γεγονός ότι η ομάδα των G7 δεν μπόρεσε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να ασκήσει ενιαία πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
“Πρέπει να το σκεφτούμε αυτό, ακόμη και να ψάξουμε την ψυχή μας”, είπε.