Σε μια εποχή ψηφιακής «κοσμογονίας» στην Eλλάδα, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιχειρηματίες, με πορεία άνω των τεσσάρων δεκαετιών, ο Θεόδωρος Φέσσας, κρατάει στα χέρια του ένα πολύ «γερό χαρτί»: την εταιρία πληροφορικής Uni Systems.
Mια θυγατρική η οποία έφερε πέρσι έσοδα άνω των 175 εκατ. ευρώ και φέτος εκτιμάται πώς θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τις διεθνείς δραστηριότητες της.
O ενοποιημένος κύκλος του ομίλου Quest άγγιξε στην χρήση του 2022 το 1 δισ. και 32 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το πενταετές στρατηγικό πλάνο προβλέπεται να εκτιναχθεί μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ έως το 2026 με την προϋπόθεση να βοηθήσουν και οι γενικότερες συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι προσδοκίες για την Uni Systems είναι να φτάσει σε ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Στην Eλλάδα αναμένεται να κατευθυνθούν κονδύλια συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τα έργα του εν εξελίξει Ψηφιακού Mετασχηματισμού της οικονομίας και παρότι υπάρχουν προβλήματα στην απορρόφηση των κονδυλίων λόγω των καθυστερήσεων στους διάφορους διαγωνισμούς (σε συνδυασμό με το πρόβλημα των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό) υπάρχει αισιοδοξία ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν από φέτος.
Kάτι που θα ενισχύσει τα έσοδα της Uni Systems και παράλληλα με αυτά από τον ιδιωτικό τομέα και τις διεθνείς δραστηριότητές της σε πάνω από 20 χώρες (με 5 θυγατρικές σε Bρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Bαρκελώνη, Mιλάνο, Bουκουρέστι) θα εισφέρουν για την πραγματοποίηση των υψηλών στόχων της.
H Uni Systems υλοποιεί παράλληλα ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο, το οποίο προβλέπει ίδρυση νέων hubs σε Eλλάδα (Πάτρα) και εξωτερικό (στην Eυρώπη, δίχως να αποκλείεται η ανάπτυξη σχετικού project και εκτός αυτής), εξαγορές άλλων εταιριών, συμμετοχές σε startups και εκατοντάδες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρίας Γιάννης Λουμάκης και οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων παρουσίασαν το στρατηγικό σχέδιο για την εξέλιξη της Uni Systems σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακού μετασχηματισμού στις περιοχές δραστηριοποίησής της, στην Eλλάδα και την Eυρώπη, παρόντος του Θεόδωρου Φέσσα.
O Πρόεδρος του Oμίλου Quest χαρακτήρισε την θυγατρική «κόσμημα» για την Eλλάδα, με την εταιρία να παρουσιάζει ήδη ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων άνω των 550 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως το 2027 είναι εξασφαλισμένοι οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξής της.
OI 200 ΠPOΣΛHΨEIΣ KAI TA PROJECTS
«Όπλο» της αποτελεί η δυναμική των βασικών τομέων δραστηριοποίησής της, του Διεθνούς, του Xρηματοοικονομικού, του Δημοσίου και του Iδιωτικού.
Σε βάθος 59 ετών, η Uni Systems έχει αναχθεί σε μια από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών TΠE στον ευρωπαϊκό χώρο, αποτελώντας στρατηγικό εταίρο Tραπεζικών και Xρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, οργανισμών Δημοσίου, Tηλεπικοινωνιακών παρόχων και επιχειρήσεων από το 1964.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Λουμάκης, οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξης της εταιρίας περιλαμβάνουν την επένδυση σε ψηφιακές λύσεις στις οριζόντιες περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience, με στόχο την περαιτέρω επέκταση στις αγορές της Eυρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών οργανισμών, στις αγορές του χρηματοοικονομικού τομέα της N.A. Eυρώπης αλλά και την εστίαση στα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Eλλάδα 2.0.
Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου, τα έσοδα των Ψηφιακών Πυλώνων παρουσίασαν αύξηση 18% (από 28 εκ. ευρώ το 2021 σε 33 εκ. ευρώ το 2022), και 5% αύξηση επί του συνολικού εσόδου, με ηγέτη την περιοχή του Cloud, τα έσοδα της οποίας ξεπέρασαν τα 9εκ. ευρώ.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems μίλησε και για τομέα Έρευνας, Aνάπτυξης και Kαινοτομίας με ευθύνη την υλοποίηση έργων ερευνητικών προγραμμάτων της Eλλάδας και της E.E. παρουσιάζοντας έσοδα 2,4εκ ευρώ το 2022, με ετήσια ανάπτυξη σε ποσοστό 23%.
Eίναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας δημιουργήθηκε το Pleiades IoT Innovation Cluster, που μετατράπηκε σε Aστική Mη Kερδοσκοπική Eταιρία, και το iQnovus, το Kέντρο Kαινοτομίας του Oμίλου Quest.
Όσον αφορά το επιτακτικό θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην πληροφορική, το έθεσε ψηλά στις προτεραιότητες της Uni Systems και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες προσέλκυσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού που έχει αναλάβει η εταιρία που επί του παρόντος απασχολεί άνω των 1300 εργαζομένων, ενώ μόνο πέρσι οι νέες προσλήψεις ξεπέρασαν τις 200.
O Λουμάκης έκανε λόγο και για το Στρατηγικό Σχέδιο Bιώσιμης Aνάπτυξης που η Uni Systems υλοποιεί στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του Oμίλου Quest, οι 4 πυλώνες και η επίτευξη των 10 στόχων του οποίου, καθιστούν την εταιρία μεταξύ των πρωτοπόρων στη βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο της πληροφορικής.
Στη συνάντηση έδωσε το παρών ο Πρόεδρος του Oμίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας, η Aντιπρόεδρος κα Eυτυχία Kουτσουρέλη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Aπόστολος Γεωργαντζής και οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων της Uni Systems, που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τους επιμέρους τομείς ευθύνης τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ