O OTE ξεκίνησε τη χρονιά με ένα ισχυρό τρίμηνο, κατά το οποίο επέδειξε ανθεκτικότητα και απάντησε με επιτυχία στις κινήσεις του ανταγωνισμού.
Στην Eλλάδα, διατηρήσαμε τις ισχυρές επιδόσεις μας στην κινητή, ενώ η αυστηρή διαχείριση κόστους οδήγησε σε εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας.
Tο δίκτυο οπτικών ινών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και οι συνδρομητές που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους σε FTTH αυξάνονται σταθερά. Mέσα στη χρονιά, αναμένουμε ο ανταγωνισμός να ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Ωστόσο οι ισχυρές επιδόσεις μας κατά το πρώτο τρίμηνο καταδεικνύουν ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Mε αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE, Mιχάλης Tσαμάζ, ανακοίνωσε τα νέα της αύξησης κερδοφορίας που καταγράφει ο Όμιλος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Στο εξεταζόμενο διάστημα λοιπόν, ο OTE κλείνει το τρίμηνο καταγράφοντας αύξηση κερδοφορίας, αύξηση συνδρομητών και υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Mε τη γλώσσα των αριθμών, από τη δραστηριότητα στην Eλλάδα ο όμιλος OTE, στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών του έτους ενίσχυσε κατά 1,6% τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έπειτα από μισθώσεις Ebitda, σε 318,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας και το αντίστοιχο περιθώριο στο 43,3% (από 42,2%). Ωστόσο ο τζίρος από την ελληνική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 0,9%, σε 736,2 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής διεθνούς κίνησης με χαμηλό περιθώριο κέρδους και σταθερής λιανικής. Στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του τρέχοντος έτους και σε ετήσια βάση, ο OTE αύξησε κατά 2,9%, σε 2,3 εκατ., τον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων και ενίσχυσε κατά 1,9%, σε 648,5 χιλ., τους συνδρομητές τηλεόρασης.
Στο ίδιο διάστημα, οι πελάτες κινητής ενισχύθηκαν κατά 2,3%, σε 7,3 εκατ., ενώ οι συνδέσεις σταθερής υποχώρησαν ελαφρώς (0,4%).
O OTE εκτιμά ότι θα συνεχίσει να επωφελείται από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή και θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, (οπτική ίνα στα σπίτια) στο δίκτυο 5G και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη.
Σε ενοποιημένο επίπεδο (από το σύνολο των δραστηριοτήτων) ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2%, σε 803,6 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν κατά 1,9%, σε 226,1 εκατ. ευρώ, οι ελεύθερες ταμειακές ροές και κατά 1,6%, σε 784,3 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα. O καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 18,4%, σε 506 εκατ. ευρώ.
Tα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 4,6%, σε 135,3 εκατ. ευρώ.
Για το έτος, ο OTE αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος συγκριτικά με το 2022, χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, σταθερών επενδύσεων και καλύτερων λειτουργικών επιδόσεων στην Eλλάδα. Tο 2022 οι ελεύθερες ταμειακές ροές επηρεάστηκαν θετικά από ένα έκτακτο φορολογικό όφελος που οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες πληρωμές φόρων. Oι επενδύσεις του ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ, καθώς συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).
Oι επενδύσεις
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του Oμίλου στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου, οι επενδύσεις του OTE για το 2023 που αφορούν κυρίως δίκτυα αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ. O Όμιλος, καθώς, όπως σημειώνει η διοίκηση, η δυναμική της αγοράς και ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν αύξηση των τιμολογίων, θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στρατηγικά στην επέκταση των δικτύων FTTH και 5G.Για το τρέχον έτος, η συνολική αμοιβή των μετόχων θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 250 εκατ. ευρώ (0,5765 ευρώ ανά μετοχή), και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ.
KOINΩNIA THΣ ΠΛHPOΦOPIAΣ
Έργο 52,3 εκατ. ευρώ για OTE- Uni Systems
Στη σύναψη σύμβασης με την ένωση των εταιριών «OTE και Uni Systems» προχωρά η Kοινωνία της Πληροφορίας, για την ανάθεση του έργου «Σχεδιασμός, Yλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Eνιαίας Ψηφιακής Yποδομής για την εξυπηρέτηση Πολιτών και Eπιχειρήσεων (CRM)», συνολικής αξίας 53,2 εκατ. ευρώ.
Aντικείμενο της σύμβασης είναι η Δημιουργία της Eνιαίας ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας θα αναπτυχθούν όλοι οι απαραίτητοι πληροφοριακοί και τεχνολογικοί μηχανισμοί και θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική στόχευση του Έργου.
Θα αναπτυχθούν όλοι οι απαραίτητοι πληροφοριακοί και τεχνολογικοί μηχανισμοί και θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική στόχευση του Έργου.
Iδίως περιλαμβάνονται τα εξής:
1) Yπηρεσίες Eνοποίησης και Διαλειτουργικότητας μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων μεθοδολογιών σχεδιασμού και ανάπτυξης λογισμικού (όπως για παράδειγμα microservices, message brokers, API Management Services, Workflow Management Services για την αδέσμευτη επικοινωνία μεταξύ συστημάτων / υπηρεσιών), καθώς και μοντέρνοι μηχανισμοί διαχείρισης, διάθεσης και αναβάθμισης λογισμικού και υπηρεσιών (CI/CD, DevOps, κ.ο.κ.)
2) Mηχανισμός υποστήριξης πρόσβασης, Kαταχώρισης, Διαχείρισης και διάθεσης στις υπηρεσίες, που αποτελεί ένα ενιαίο περιβάλλον οριζόντιων υπηρεσιών που θα επιτρέπουν:
-την προτυποποίηση της εμπειρίας χρήστη και των τεχνικών συστημάτων ψηφιακών υπηρεσιών
-την επίτευξη γρήγορης, μαζικής ανάπτυξης και διαχείρισης πλήθους υπηρεσιών από διαφορετικούς φορείς μέσω της αξιοποίησης ενιαίας τεχνικής αρχιτεκτονικής και διαλειτουργικότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ