Όρκες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα ιστιοφόρο ανοιχτά των ακτών της νότιας Ισπανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τοπική ακτοφυλακή, στην τελευταία από μια σειρά δεκάδων επιθέσεων των θαλάσσιων θηλαστικών σε πλοία που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής φέτος στις ισπανικές και πορτογαλικές ακτές.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μια ομάδα από όρκες έσπασε το πηδάλιο και τρύπησε τα ύφαλα του σκάφους Mustique που έπλεε προς το Γιβραλτάρ, με αποτέλεσμα το τετραμελές πλήρωμά του να επικοινωνήσει με τις ισπανικές αρχές για βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.
Οι ισπανικές λιμενικές αρχές ανέπτυξαν ένα σκάφος ταχείας αντίδρασης και ένα ελικόπτερο που μετέφερε αντλία υδροσυλλεκτών για να βοηθήσει το σκάφος μήκους 20 μέτρων το οποίο έπλεε υπό βρετανική σημαία, πρόσθεσε. Το Mustique ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Barbate, στην επαρχία του Cadiz, για επισκευή.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA, η οποία παρακολουθεί πληθυσμούς του υποείδους της ιβηρικής όρκας, το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά τουλάχιστον 20 ανάλογων συμβάντων μόνο αυτόν τον μήνα στο Στενό του Γιβραλτάρ μεταξύ μικρών σκαφών και των άκρως κοινωνικών θαλάσσιων αρπακτικών. Το 2022, αναφέρθηκαν 207 αλληλεπιδράσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του GTOA.
Νωρίτερα στις αρχές Μαΐου, μια μεγάλη όρκα και τρεις μικρότερες διέλυσαν το πηδάλιο ενός γιοτ, το οποίο ρυμουλκήθηκε στη συνέχεια στο Μπαρβάτε αλλά βυθίστηκε στο λιμάνι. Οι πρώτες επιθέσεις αναφέρθηκαν τον Μάιο του 2020 και η συχνότητά τους αυξάνεται, διαπίστωνε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στην επιθεώρηση Marine Mammal Science.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα γιγαντόσωμα θηλαστικά πλησιάζουν ιστιοφόρα από πίσω και χτυπούν το πηδάλιο. Συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους και αποχωρούν όταν το σκάφος ακινητοποιηθεί, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο Αλφρέδο Λόπεζ-Φερνάντες, μέλος της ομάδας που υπέγραφε τη μελέτη, δήλωσε στο Livescience ότι οι όρκες της περιοχής δείχνουν να μιμούνται την «Ουάιτ Γκλάντις», μια θηλυκή όρκα που άρχισε πρώτη να εκδηλώνει επιθετικότητα απέναντι σε σκάφη, πιθανώς έπειτα από κάποιο τραυματικό επεισόδιο σύγκρουσης με πλοίο.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι όρκες διδάσκουν τα μικρά τους (πώς να επιτίθενται), όμως αυτή η συμπεριφορά εξαπλώθηκε στα μικρά κάθετα, μέσω της απλής μίμησης, και αργότερα οριζόντια μεταξύ τους» είπε ο ερευνητής. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται απλώς για παιχνίδι που διαδόθηκε μέσω των έξυπνων θηλαστικών ως μόδα.
Σημειώνεται ότι αν και είναι περισσότερο γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, οι όρκες που απειλούνται με εξαφάνιση ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών. Μπορούν να έχουν μέτρο μέχρι οκτώ μέτρα και να ζυγίζουν έως και έξι τόνους ως ενήλικες.