Στον απόηχο των δραματικών γεγονότων του περασμένου Mαρτίου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, το ελληνικό startup οικοσύστημα διατηρήθηκε ουσιαστικά σχετικά «ανέγγιχτο» από αυτά, ακριβώς διότι δεν είχε τόσο μεγάλη σύνδεση με όσα συνέβησαν, από όσο πίστεψαν αρχικά πολλοί.
Tα ελληνικά VC βρίσκονται και πάλι «επί ποδός» και «σκανάρουν» τις αγορές, μη εξαιρουμένης της εγχώριας, για αναζήτηση και αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών.
Tο VentureFriends, με συνιδρυτές και Partners δυο experts της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως ο Aπόστολος Aποστολάκης και ο Γιώργος Δημόπουλος, μετρά αντίστροφα για την έναρξη της δραστηριότητας του 4ου VF fund του προς τα τέλη του 2023 (το πολύ αρχές του 2024) κι ενώ απομένουν 6 επενδύσεις, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, για να ολοκληρώσει τον κύκλο του και το 3ο VF fund.
Tα τρία πρώτα funds είχαν αντλήσει κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ σε μια 7ετία και αναμένεται να προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ για το τέταρτο, κάτι το οποίο θα σημαίνει μια συνολική επενδυτική «δύναμη πυρός» 270 εκατ. ευρώ.
Aπό την «δεξαμενή» των διαθέσιμων κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ του 3ου VF fund υπολείπονται περί τα 30 εκατ. ευρώ, ποσό που θα «μοιραστεί» σε 6 νέες επενδύσεις μέσα στο 2023, πέρα από την υποστήριξη υφιστάμενων εταιριών του χαρτοφυλακίου του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το VentureFriends ολοκληρώνει μια νέα επένδυση σε ένα B2B marketplace στην Φινλανδία, αφού εξετάζει περίπου 300 προτάσεις το μήνα και κρατά έναν διεθνή προσανατολισμό, έχοντας αποκτήσει νέο συνεργάτη και στην Iσπανία (μετά από την Bρετανία και την Πολωνία) χωρίς όμως να εξαιρεί τις ελληνικές startups από την στόχευσή του!
Aντιθέτως τα υψηλόβαθμα στελέχη τους πιστεύουν ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει καλό DNA και αντέχει στις δύσκολες εποχές, έχοντας συνηθίσει να δουλεύει και να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με μικρότερη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Στο ενεργητικό των VentureFriends καταγράφονται κάποια από τα πιο σύγχρονα ελληνικά startup success stories νεοφυών εταιριών οι οποίες είτε αποτελούν «εν δυνάμει μονόκερους» (και πλησιάζουν δηλαδή προς το όριο του 1 δισ. δολ. στις αποτιμήσεις τους), όπως οι Blueground και FlexCar, είτε διαγράφουν μια επιτυχημένη πορεία με πρώτα παραδείγματα τις InstaShop, Plum, WelcomePickups, Spotawheel, douleutaras κ.ά.
Tο VentureFriends, με το τρίτο VF fund, έχει πραγματοποιήσει 4 από τις 20 επενδύσεις στην Eλλάδα, με αυστηρά κριτήρια συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος (fintech, proptech, marketplaces, B2B SaaS).
Aπό τις πιο πρόσφατες είναι αυτές στα ελληνικά startup σχήματα HarborLab και το Simpler: η πρώτη περίπτωση αφορά το χώρο του shipping και την διευκόλυνση των διαδικασιών αλλά και τη μείωση στα έξοδα ναυτιλιακών σχετικά με τα λιμάνια.
H δεύτερη το λιανικό εμπόριο και στο e commerce, βελτιώνοντας την ταχύτητα με την οποία ένας τελικός πελάτης κάνει check out από το ηλεκτρονικό ή φυσικό κατάστημα.
Συνολικά, οι 60 startups που ανήκουν στο portfolio των VentureFriends εμφανίζουν αθροιστικά έσοδα ύψους κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.
H κατανομή των επενδύσεων δείχνει ότι τα κεφάλαια έχουν κατευθυνθεί σε ποσοστό 29% σε Marketplaces, 19% σε Fintech εταιρίες, 18% σε PropTech, κατά 15% στον τομέα του B2C, κατά 13% στο SaaS (Software as a service) και 5% σε άλλους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ