Ενδείξεις μιας επερχόμενης διόρθωσης δίνει η Wall Street στους αναλυτές, έπειτα από το πολυετές bull market, αλλά και το γεγονός ότι η τελευταία φορά που οι δείκτες σημείωσαν πτώση άνω του 10% ήταν το 2011.
Ο S&P 500 σημειώνει κέρδη σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις αρχές του έτους, έχοντας ενισχυθεί κατά 30% πέρυσι.
Όμως, σημειώνει πτώση πάνω από 1% έναντι του ιστορικού υψηλού που σημείωσε στις αρχές του Απριλίου. Ο Dow Jones χάνει περίπου 1% από τις αρχές του έτους, έχοντας ενισχυθεί κατά 22% πέρυσι.
Όπως λέει ο Richard Harris, CEO της Port Shelter Investment Management, στο CNBC, η διόρθωση θα μπορούσε να είναι της τάξης του 8% το πολύ και η διάρκειά της από τέσσερις έως έξι εβδομάδες. «Προφανώς, θα πρόκειται για αγοραστική ευκαιρία», λέει, εκτιμώντας ότι οι αγορές θα ανακάμψουν μετά, μέσα σε 10 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Harris, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να «τρομάξουν» τις αγορές είναι αρκετοί, όπως π.χ. μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, η μείωση του δανεισμού στην Κίνα ή τυχόν ενδείξεις πως η μείωση του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Fed υπήρξε πρόωρη. Ανάλογες απόψεις εκφράζουν και άλλοι επαγγελματίες των αγορών. «Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πως όλο και λιγότερες μετοχές πρωταγωνιστούν στην άνοδο.
Όλο και μειώνονται οι μετοχές που συμμετέχουν στην ανοδική κίνηση. Η πραγματική εικόνα της αγοράς επιδεινώνεται», σημειώνει ο Hans Goetti, της Banque Internationale a Luxembourg. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Goetti, η αγορά δεν χρειάζεται ένα πραγματικό έναυσμα για να οδηγηθεί στη διόρθωση.
«Οι αποτιμήσεις δεν είναι πια φθηνές», σημειώνει ο Goetti, και εκτιμά ότι οι μετοχές ίσως υποχωρήσουν κατά 10% έως 15%, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Federal Reserve αναμένεται να λειτουργήσει σαν βαλβίδα ασφαλείας, αποτρέποντας μια μεγαλύτερη πτώση.