Κομμάτι της ζωής μας γίνεται η τεχνητή νοημοσύνη και άλλους τους τρομάζει, άλλοι πάλι μιλάνε για ένα καλύτερο μέλλον. Πώς όμως μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την καθημερινότητά μας.
Στην Ιταλία ένας Γερουσιαστής επιχείρησε να κάνει ένα πείραμα. Ζήτησε από την Τεχνητή Νοημοσύνη να γράψει την ομιλία του. Είμαστε ικανοί να ξεχωρίσουμε ένα κείμενο γραμμένο από έναν άνθρωπο από αυτό γραμμένο από έναν αλγόριθμο;
Με γνώμονα αυτό το ερώτημα, σήμερα, ο Γερουσιαστής του Κεντρώου Κόμματος «Δράση», Μάρκο Λομπάρντο, πραγματοποίησε ένα πείραμα – προβοκάτσια στην Ιταλική Γερουσία.
Αφού εκφώνησε μια ομιλία τεσσάρων λεπτών σχετικά με τη φορολόγηση των διασυνοριακών εργαζομένων μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας, ο ίδιος ολοκλήρωσε τονίζοντας πως η ομιλία ήταν προϊόν αλγόριθμου και είχε ως στόχο «να προκαλέσει την έναρξη μιας σοβαρής δημόσιας συζήτησης» εφόσον «η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακή και μπορεί να φέρει μεγάλες ευκαιρίες».
Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο LaPresse και η εφημερίδα Corriere della Sera, το κείμενο της ομιλίας δημιουργήθηκε με τον αλγόριθμο GTP-4 και με τη βοήθεια της ομάδας Engineering, η οποία υπέβαλε στον αλγόριθμο ένα έγγραφο με βάση μια σειρά ενδείξεων και προτάσεων.
Ο Λομπάρντο έκανε έκκληση προς τους παρευρισκομένους για την «ανάλυση των ηθικών, οικονομικών και κοινωνικών δυναμικών» υπογράμμισε όμως «τη σημασία μιας ισορροπημένης και συνειδητής προσέγγισης της τεχνολογικής καινοτομίας που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε η τεχνολογία να είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και να μην αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας».
Πηγή: ΕΡΤ