Το απίστευτο portfolio του Εμίρη Μανσούρ
Ποιος είναι ο πλουσιότερος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας στο ακριβότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, δεν υπάρχει δίλημμα: ο 44χρονος εμίρης του Αμπου Ντάμπι και αφεντικό της Μάντσεστερ Σίτι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Για την προσωπική του περιουσία πάντα διατυπώνονταν επιφυλάξεις, αφού, η …οικογενειακή υπολογίζεται στο 1 τρισ. δολάρια και σπάνια γίνονται διαχωρισμοί δημοσίως στην καταγραφή του ατομικού «portfolio» κάθε μέλους.
Το «therichest.com» -σε αφιέρωμα του για τους πιο εύπορους προέδρους της Barclays Premier League- αποκαλύπτει ότι ο Μανσούρ καταλαμβάνει την 1η θέση της σχετικής λίστας για το 2014 «άνευ συναγωνισμού», με περιουσία 31,5 δισ. δολ, πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους – και δεν μιλάμε, φυσικά, για ευκαταφρόνητα οικονομικά μεγέθη!
Ο Σεϊχ Μανσούρ –αναπληρωτής πρωθυπουργός των ΗΑΕ- «τρέχει» μια εταιρία πετρελαιοειδών και επενδύει παντού, όπως π.χ. στην Virgin Galactic (εταιρία διαστημικών πτήσεων!), την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG, την Αbu Dhabi Media Investment Corporation κ.α. Μόνο στην Σίτι υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει πάνω από 1,5 δισ. δολ από το 2008 που την απέκτησε, ενώ, θα αγοράσει την πλειοψηφία της νέας ομάδας της Νέας Υόρκης στο MLS…
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Την «πλάτη» του Μανσούρ κοιτούν δυο «παλιοί» billionaires της Premier League, ο πλουσιότερος Ρώσος, Αλισερ Ουσμάνοφ (κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στην Αρσεναλ) και ο συμπατριώτης του, «ισχυρός άνδρας» της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, οι περιουσίες των οποίων εκτιμώνται σήμερα στα 18,6 και 13,8 δισ. δολ.
Ο Ουσμάνοφ άρχισε την επιχειρηματική πορεία του από εξόρυξη και εμπορία μεταλλευμάτων, κατέχει επίσης εταιρία κινητής τηλεφωνίας, εκδοτικό οίκο, το διαδίκτυο και η λίστα είναι ατελείωτη. Πρόσφατα επένδυσε στην twitter και πούλησε τις μετοχές του σε Apple και Facebook. Πριν από 1,5 χρόνο έγραψε ανοικτή επιστολή στον Αμερικανό συνέταιρο του στην Αρσεναλ, κατακρίνοντας τον για το (αποτυχημένο ποδοσφαιρικά) επιχειρηματικό μοντέλο που επέλεξε…
Για τον Αμπράμοβιτς ελάχιστα πράγματα θεωρούνται άγνωστα. «Εχτισε» την μυθική περιουσία του κυρίως από την δραστηριότητα του στο πετρέλαιο και την βιομηχανία του χάλυβα.
ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ 1 ΔΙΣ.
Ο γηραιός Αμερικανός επιχειρηματίας Μάλκολμ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τοποθετείται στο «νο 4» της λίστας του 2014, με 4,5 δισ. δολ. (πολύ πιο κάτω από την πρώτη 3άδα). Έκανε τα πρώτα λεφτά από την διαχείριση εμπορικών κέντρων και στην συνέχεια πρόσθεσε στο «χαρτοφυλάκιο» του συμμετοχές όπως στις Harley Davidson, Tonka κ.α.
Έκπληξη στο «ν 5» (4,2 δισ. δολ), ο Τζο Λιούις της επίσης Λονδρέζικης (όπως οι Αρσεναλ, Τσέλσι) Τότεναμ. Ο επιχειρηματίας από τις Μπαχάμες και πρόεδρος του ομίλου Tavistock Group, από το 1975 αγόρασε πάνω από 200 εταιρίες, επένδυσε σε πετρέλαιο, ενέργεια, τράπεζες, ζει και εργάζεται στο σούπερ γιοτ του και η αξία της συλλογής του από έργα τέχνης εκτιμάται στο 1 δισ. δολ!
MALL ΚΑΙ HEDGE FUNDS
Στο «νο 6» βρίσκεται ο Αμερικανός μεγαλομέτοχος της Αρσεναλ, Σταν Κρόνκι (4 δισ. δολ.) που βασίσθηκε στο real estate για να πλουτίσει και παντρεύτηκε την επίσης δισεκατομμυριούχο Αν Γουόλτον. Μεταξύ άλλων ομάδων, επένδυσε (με την Kroenke Sports Enterprises) και στους μπασκετικούς Ντένβερ Νάγκετς του Ν.Β.Α. Είναι ο ιδιοκτήτης του επιβλητικού Pepsi Center στην πόλη του Ντένβερ.
Στο «νο 7» εμφανίζεται ο Ελις Σορτ (4 δις.δολ) της ουραγού Σάντερλαντ.
Απέκτησε το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου του από τις επενδύσεις hedge funds. Εκτός από την επενδυτική του στο Τέξας (ιδρύθηκε με κεφάλαια 13,3 δισ. δολ) επένδυσε στις KB Deutsche Industriebank AG, Skibo Castle, αν και προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση όταν άφησε …3.000 δολ. «πουρμπουάρ» σε σερβιτόρο μετά από δείπνο της ομάδας!
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ
Στο «νο 8» (3,8 δισ. δολ.) ο Πακιστανικής καταγωγής billionaire εργοδότης του Κώστα Μήτρογλου και του Γιώργου Καραγκούνη στην Φούλαμ, Σαχίντ Κχαν, ιδιοκτήτης της εταιρίας κατασκευής ανταλλακτικών για αυτοκίνητα Flex-N-Gate.
Στο «νο 9» φιγουράρει η «Πρώτη Κυρία» της Barclays Premier League, Καταρίνα Λίμπχερ (3 δισ. δολ.) της Σάουθάμπτον, κληρονόμος μεγάλης περιουσίας από τον Γερμανο-Ελβετό πατέρα της, της Mali Group και στο «νο 10» ο Μάικ Ασλεϊ (2,8 δισ. δολ.) της Νιούκαστλ, leader στο λιανικό εμπόριο με την Sports Direct!