Οικονομολόγοι σε μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες προσφέρουν έντονα διαφορετικές απόψεις για το πώς θα προχωρήσει η Τουρκία στο θέμα της αύξησης επιτοκίων αυτόν τον μήνα, μια προοπτική που φαινόταν μακρινή πριν από την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια εβδομάδα.
Ο Ερντογάν, αυτοαποκαλούμενος εχθρός του υψηλού κόστους δανεισμού, αναπλάθει την οικονομική του ομάδα καθώς τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία υφίστανται πίεση μετά την κρίση πληθωρισμού που προκλήθηκε εν μέρει από την προσήλωσή του σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Η JPMorgan και η Barclays πιστεύουν τώρα ότι μια αύξηση 16,5 ποσοστιαίων μονάδων θα είναι στο τραπέζι όταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (TCMB) συνεδριάσει αυτό τον μήνα, υπερδιπλάσια από αυτή που αναμένει η Societe Generale. Κινήσεις αυτής της κλίμακας θα ήταν από τις μεγαλύτερες από την τουρκική κεντρική τράπεζα τουλάχιστον από το 2010.
Πέρα από αυτόν τον μήνα, οι διεθνείς τράπεζες παρουσιάζουν επίσης αντικρουόμενες σκέψεις για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.
Ο Μάρεκ Ντριμάλ της Societe Generale προβλέπει δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα έρθουν ως επακόλουθο μιας κίνησης 650 μονάδων βάσης στις 22 Ιουνίου, φέρνοντας το σημείο αναφοράς στο 25% τον Αύγουστο από το τρέχον 8,5%.
Για τον Ερτζάν Εργκιουζέλ στην Barclays, η TCMB θα μπορούσε να καταλήξει με το βασικό της επιτόκιο στο 35% τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, η JPMorgan εμμένει στην πρόβλεψή της για κλείσιμο του έτους με επιτόκιο 30%, μια άποψη που διατύπωσε για πρώτη φορά μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
“Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχει σκοπό να κλείσει το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου πολιτικής και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων”, δήλωσε ο Φατίχ Ακτσελίκ, οικονομολόγος της JPMorgan για την Τουρκία, σε μια έκθεση προς πελάτες.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για καταθέσεις έως και τριών μηνών εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας σχεδόν στο 34%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
“Ο διορισμός του Σιμσέκ δεν αλλάζει την πρόβλεψή μας για τον βασικό μοχλό πολιτικής της Τουρκίας, το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας, να αυξηθεί στο 17% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη επειδή ο Σιμσέκ είναι ο φιλικός προς την αγορά υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που περιμέναμε ότι θα αναλάβει τον ρόλο”, λέει η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics
Αν και ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη μιλήσει δημόσια για τα επιτόκια από τις εκλογές, είναι απασχολημένος με την αναμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου του και επέλεξε τον πρώην υπεύθυνο στρατηγικής της Merrill Lynch, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να επιστρέψει ως υπουργός Οικονομικών.
Σε ένα άλλο σημάδι ότι μια μεταστροφή σε πιο… ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές θα μπορούσε να είναι στα σχέδια, η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν έχει αναδειχθεί ως πιθανή επιλογή για την κορυφαία θέση στηνTCMB, έχοντας επί σειρά ετών εργαστεί στα χρηματοοικονομικά στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs και της First Republic Bank.
Όπως ο Ερντογάν, ο σημερινός διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου είναι υπέρμαχος της πεποίθησης ότι τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό. Οι απόψεις των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες στην αγορά, η οποία αρχικά ήταν διστακτική απέναντι στο αν ο Ερντογάν θα ανεχόταν την επιστροφή σε μια πιο συμβατική προσέγγιση.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν αύξησε τα επιτόκια εδώ και δύο χρόνια και δεν έδωσε κανένα μήνυμα στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της τον Μάιο που θα μπορούσε να δικαιολογεί μια αλλαγή στην πολιτική.