Η δέσμευση του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, της Σαουδικής Αραβίας, για μεγάλες περικοπές στην παραγωγή αργού μοιάζει απίθανο να υποστηρίξει μία διατηρήσιμη αύξηση των τιμών στην περιοχή των 90 δολαρίων, εκτιμά η Citi σε σημείωμά της σήμερα Τρίτη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η ασθενέστερη ζήτηση, η αυξημένη προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, το ενδεχόμενο ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι περιορισμένοι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου μάλλον χαμηλότερα παρά υψηλότερα φέτος και το 2024.
Και όπως εκτιμούν, “η πιθανότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα μόνη της η Σαουδική Αραβία σε σταθερή βάση είναι αρκετά χαμηλή”.
Οι τιμές πάντως αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, να κινηθούν σε μεγάλο εύρος, με μία μέση τιμή στα 81 δολ. το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου της τον Ιούλιο κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η περικοπή μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, μετά το αρχικό ράλι στις πρώτες συναλλαγές χτες οι τιμές περιόρισαν τα κέρδη τους στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης μετά τις ανακοινώσεις, ενώ σήμερα βρέθηκαν να υποχωρούν έως και άνω του 2,2%, αν και στην πορεία ανέκαμψαν αλλά χωρίς να έχουν περάσει σε θετικό έδαφος ακόμα.
Από την πλευρά της η HSBC διατήρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent στα 93,5 δολ. το βαρέλι στο δεύτερο μισό του έτους, εκτιμώντας ότι το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον θα αντισταθμίσει την όποια στήριξη προσφέρουν οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου.
Αντίθετα, οι UBS και Barclays εμφανίστηκαν πιο ανοδικές, με τους αναλυτές της πρώτης να προβλέπουν 95 δολ. το βαρέλι για το Brent στο τέλος του 2023 και το έλλειμμα προσφοράς να αυξάνεται πάνω από τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι το ισοζύγιο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνει σε “σημαντικό έλλειμμα” έως το τέλος του 2024 μετά την ευρύτερη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για παράταση των εθελοντικών περικοπών.
Παρομοίως, οι συνάδελφοί τους στην Barclays αναμένουν ότι η εθελοντική μείωση της Σαουδικής Αραβίας θα διευρύνει ελαφρώς το έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.