Το Σάββατο 10 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, τα εμβληματικά μουσικά έργα του οποίου στιγμάτισαν την εποχή της δικτατορίας και τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Τραγούδια του, όπως οι Οχτροί, τα Λόγια και τα χρόνια, τα Χίλια μύρια κύματα, η Λένγκω (Ελλάδα), ο Γίγαντας, το Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι, το Καφενείον η Ελλάς, το Ο τόπος μας είναι κλειστός, τα Παραπονεμένα λόγια, το Μιλώ για τα παιδιά μου και πολλά άλλα, έγιναν σύμβολα και σύνθημα για χιλιάδες κόσμου. Σπουδαία παρακαταθήκη αποτελούν τα μουσικά του έργα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους, Ήλιος ο Πρώτος, Χρονικό, Ιθαγένεια, Οροπέδιο, Θητεία και Μετανάστες – σε ποίηση και στίχους Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Κ.Χ. Μύρη, Μιχ. Κατσαρού, Ελευθερίου, Σκούρτη, Θεοδωρίδη αλλά και δικούς του.
Τιμώντας τη μνήμη του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο από την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γιάννη Μαρκόπουλου, το 1974, στην εκπομπή “ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ”.
Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης μιλά για τη συνεισφορά των τραγουδιών του στον αγώνα κατά της Δικτατορίας, για τη λογοκρισία της Χούντας πάνω στο έργο του, για τη μελοποίηση ποιημάτων του Γ. Σεφέρη από τον ίδιο, για το ρόλο της μουσικής και του δημιουργού σε δύσκολες στιγμές του ελληνισμού. Η εκπομπή τον συναντά στο στούντιο όπου ηχογραφεί τη νέα του δουλειά και καταγράφει πλάνα με τον ίδιο να παίζει πιάνο και να τραγουδά.
. Γίνεται επίσης λόγος για την απήχηση του έργου του στους νέους της εποχής στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Ο συνθέτης αναφέρεται επίσης στη μελοποίηση ποιημάτων του Γ.Σεφέρη μέσα από τα έργα του Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους (1973) και ο Ταρζάν. Σχολιάζει την τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τον ρόλο των καλλιτεχνών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνισμό.
Τέλος, περιλαμβάνονται πλάνα στα οποία ο Γιάννης Μαρκόπουλος παίζει πιάνο και τραγουδά από την καινούρια του δουλειά το τραγούδι Διόδια.