Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50% δεν αποτελεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη να αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
Πράγματι, είναι πιθανό να ακολουθήσει περαιτέρω αύξηση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να ανέλθει στο 3,75%, παρότι ο πληθωρισμός μειώνεται και η ευρωζώνη διανύει περίοδο ύφεσης. Πολλοί είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί σωστή η πρόβλεψη της αγοράς για διαμόρφωση του τελικού επιτοκίου στο 3,75%, με δεδομένη την πίεση που ασκούν οι αυξήσεις των επιτοκίων για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, κάτι τέτοιο θα μπορούσε όντως να ισχύει.
Για την κυρία Λαγκάρντ θα είναι μεγάλη ανακούφιση εάν οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό μειωθούν σημαντικά. Φαίνεται, έτσι, ότι το έργο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού επιφέρει αποτελέσματα σε κάποιον βαθμό.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 400 μονάδες βάσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 3 φορές τον στόχο της ΕΚΤ, την ώρα που ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από το αναμενόμενο, με μείωση στο 5,3% από 5,7%.
Αποδείχθηκε ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις που συσσωρεύτηκαν ήταν πιο δύσκολο να αναστραφούν, σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες, τότε που ο πληθωρισμός υποτίθεται ότι ήταν παροδικός. Με δεδομένη την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, το έργο της ΕΚΤ για την επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στον έλεγχο του πληθωρισμού και τη διατήρηση της όποιας οικονομικής ανάκαμψης είναι εξαιρετικά δυσχερές.
Είναι, πάντως, προς τιμήν της κυρίας Λαγκάρντ το ότι έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ιδίως σε σύγκριση με τα πιο διφορούμενα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τόσο τη δική της αξιοπιστία όσο και αυτήν της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ σημειώνει πράγματι μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις σε σχέση με το κόστος ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να βρουν ευκαιρίες ώστε να
αξιοποιήσουν περισσότερο τα χρήματά τους με τη βοήθεια αποταμιευτικών λογαριασμών που παρέχουν υψηλότερα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ ανεβαίνουν, οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερη επιλογή για τις βραχυπρόθεσμες αποταμιεύσεις τους.
Μια άλλη ιδέα που μπορεί να φανεί εξίσου χρήσιμη είναι να ρίξετε μια ματιά στους οικιακούς σας λογαριασμούς, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το ίντερνετ και την ασφάλιση, και να δοκιμάσετε να επαναδιαπραγματευτείτε τις τιμές με τους προμηθευτές σας ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να βρείτε μια φθηνότερη εναλλακτική. Ακόμη και η εξοικονόμηση μικρών ποσών μπορεί συνολικά να
ελαφρύνει τον προϋπολογισμό σας σε σημαντικό βαθμό.
Η καλύτερη άμυνα απέναντι στις τιμές που αυξάνονται είναι ο σωστός προγραμματισμός των εξόδων και η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των αποταμιεύσεων. Παράλληλα, η δημιουργία μακροπρόθεσμων επενδύσεων είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την αξία των χρημάτων σας από την αποτίμηση που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός σε βάθος χρόνου. Η τακτική επένδυση διαχειρίσιμων ποσών με τη μέθοδο του μέσου όρου κόστους του ευρώ εξομαλύνει τις αναταράξεις της αγοράς και συμβάλλει στη διατήρηση σταθερού χαρτοφυλακίου.