Η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν είναι αρκετή για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι επιθυμούν μια μόνιμη ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε στο CNBC η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
“Είμαστε σαφείς στο ότι δεν θέλουμε μόνο μια κατάπαυση του πυρός και μια παγωμένη σύγκρουση σε περιοχές της Ουκρανίας, επειδή πρόκειται για “εύθραυστες” καταστάσεις. Καμία επένδυση δεν θα πάει εκεί και η σύγκρουση θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αναζωπυρωθεί ξανά, όπως μάθαμε από το 2014. Επομένως, πρέπει να είναι μια πραγματική ειρήνη”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο της διάσκεψης για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ οι εδαφικές εντάσεις με τη Μόσχα χρονολογούνται από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία, την οποία το Κίεβο θεωρεί μέρος της Ουκρανίας.
Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αντεπίθεσής της για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στα νότια και ανατολικά της χώρας. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τ Κίεβο σημειώνει μικρά κέρδη στο πεδίο.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες φαίνεται ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι προς το παρόν, με τους δυτικούς αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές επιτυχίας των διεθνών προτάσεων, όπως το σχέδιο των 12 σημείων που παρουσίασε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα.
Εξάλλου, το σχέδιο του Πεκίνου δεν καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της και δεν περιλάμβανε τον στόχο του Κιέβου για ανάκτηση της Κριμαίας.
Μιλώντας στο CNBC, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί ωστόσο να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην ειρηνευτική διαδικασία. “Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του ΟΗΕ και αυτό συνεπάγεται ευθύνη. Επίσης, η Κίνα έχει επιρροή στη Ρωσία, οπότε αναμένουμε ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να πείσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε.
Οι δηλώσεις της έλαβαν χώρα την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την Τετάρτη εγγυήσεις δανείων ύψους 3 δισ. δολαρίων για τρία χρόνια ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε την Τρίτη ότι θα παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ μεταξύ 2024 και 2027.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η διήμερη σύσκεψη στο Λονδίνο αφορά τον συντονισμό της βοήθειας που παρέχουν οι κυβερνήσεις στο Κίεβο, αλλά και το να πειστούν οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν.
“Ο στόχος είναι να κκάνουμε τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει”, είπε, προσθέτοντας: “Χρειαζόμαστε αυτή τη γνώση, χρειαζόμαστε αυτή την τεχνογνωσία και, φυσικά, αυτή την οικονομική δύναμη”.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο ανέφεραν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης στην Ουκρανία θα ανέλθει σε περίπου 411 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε πριν την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα και των πλημμυρών που ακολούθησαν, και το κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο ο πόλεμος παρατείνεται.