Σε “κόκκινο συναγερμό” βρίσκονται οι δήμοι που συνορεύουν με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την αντιπυρική προστασία του.
Η κύρια ανησυχία έχει να κάνει με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που έχουν κάνει τη βλάστηση να θεριέψει δημιουργώντας φόβους πως με την ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας, ο τόπος θα ξεραθεί και το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς παραμονεύει.
Οι «φρουροί» του δάσους, οι δήμοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν εδώ και καιρό τις προετοιμασίες για την προστασία του πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Πραγματοποιήθηκαν οι συσκέψεις των Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, είναι έτοιμα τα πυροφυλάκια και σε επιφυλακή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς- η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία, οι εθελοντικές ομάδες και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ο δήμος μας είναι κατεξοχήν μέσα στο Σέιχ Σου, “αγκαλιάζεται” από το 70% του δάσους. Είναι ευλογία και μεγάλη ευθύνη να το προστατέψουμε και παράλληλα να προφυλάξουμε τους οικισμούς μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όμως οι βροχές και η συνεχής εναλλαγή του καιρού δημιουργούν επιπλέον προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με τη δασάρχη Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, τονίστηκε πως πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα «Anti-Nero» για την προστασία στις παρυφές των οικισμών. Το δασαρχείο είναι έτοιμο, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και εκτιμάται πως μέχρι τέλη Ιουνίου θα δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη προσέλαβε επιπλέον πέντε εργαζόμενους, με πεντάμηνη σύμβαση, για χλοοκοπές στο δάσος, ενώ σε συνεργασία με τους υλοτόμους καθαρίζονται σημεία προσβεβλημένα από το φλοιοφάγο έντομο και καλούνται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να προχωρήσουν σε αποψίλωση των χώρων τους.
Περιπολίες για όσους πετούν αποτσίγαρα και κάνουν μπάρμπεκιου
Την ανησυχία του για την πυκνή βλάστηση που δημιουργήθηκε στο δάσος από τις συνεχείς βροχές και καταιγίδες εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Εξαιτίας των βροχών έχει αναπτυχθεί το αγριόχορτο και σε πολλά σημεία φτάνει τα δύο με δυόμισι μέτρα ύψος. Εάν ξεραθούν αυτά τα χόρτα θα γίνουν μπαρούτι. Από κάτω υπάρχουν πευκοβελόνες και πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή» τόνισε.
Ο κ. Δανιηλίδης, σε συνάντηση με τη Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου ζήτησε συνεχείς διελεύσεις περιπολικών στην περιφερειακή οδό περιπολικά, με ανοιχτό φάρο και σειρήνα. Από τη μία για να αποτρέπουν τους επικίνδυνους ελιγμούς των ασυνείδητων οδηγών και από την άλλη για να μπαίνει «φρένο» στις σκέψεις ορισμένων που πετούν από τα παράθυρα των οχημάτων τους αποτσίγαρα και σπίρτα, καθώς η φωτιά το 2021 είχε προκληθεί από αναμμένο τσιγάρο.
Περιπολίες για ασυνείδητους που κάνουν ακόμη και μπάρμπεκιου στο δάσος πραγματοποιεί από την άλλη ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Σε καθημερινή βάση κάνουμε δράσεις στο βουνό, είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε κίνδυνο. Εστιάζουμε στα σημεία όπου οι βροχοπτώσεις ευνόησαν τη βλάστηση» ανέφερε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει στην πυροσβεστική υπηρεσία τρία οχήματα, ενώ με άλλα δύο αυτοκίνητα και τρεις μηχανές πραγματοποιούνται οι περιπολίες, εκεί όπου στελέχη της Πολιτικής Προστασίας έχουν εντοπίσει αρκετούς ασυνείδητους που ανάβουν φωτιές. Όπως είπε ο κ. Μωυσίδης, κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά, ενώ πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν οι πρώτοι ασυνείδητοι για το καλοκαίρι του 2023.