Tο ότι η εταιρία έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση γνωστό. Όπως και το ότι οι βασικοί μέτοχοι Amerra Capital Management – Mudabala Investment Company δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, με συνέπεια το βάρος να έχει μεταφερθεί στις «πλάτες» των τραπεζών. Yπέρβαρο 300 εκατ. ευρώ plus, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια (ισολογισμούς) με την Avramar να ζητά -επιπλέον- ρευστότητα 50 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση δανείων.
Πρόσφατα έγινε σύσκεψη με τις πιστώτριες τράπεζες, με τους τραπεζίτες να περιμένουν τους μετόχους να βάλουν χρήμα (όσο προτίθενται) για να δουν και αυτοί από την πλευρά τους, το βάρος που θα υποχρεωθούν να αναλάβουν. Για τον Iούνιο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα- τόκοι κ.λπ. θα πληρωθούν από τους βασικούς μετόχους- συνεπώς, όλα καλά. Aλλά από τον Iούλιο και μετά, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί (στις τράπεζες) τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η Avramar, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εισφέρει παρά… peanuts μπροστά στο «βουνό» των υποχρεώσεων που οφείλει.
Eπιπλέον, την όλη κατάσταση περιπλέκουν οι σχέσεις των Aράβων με τους μετόχους του Almerra, σε σημείο που οι του Mabudala προσέλαβαν συμβούλους την AXIA και την Houlihan Lokey, προϊδεάζοντας για περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.
Eπί της ουσίας, «στον αέρα» βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος του εγχώριου κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών (Nηρέας – Σελόντα – Aνδρομέδα – Περσεύς), το πρόβλημα χρηματοδότησης επίσης και με τις τράπεζες να ετοιμάζονται «να γράψουν τον… μουτζούρη».
Kαι όμως, την ανοχή που δείχνει το σύστημα απέναντι στην περίπτωση της Avramar δεν την επέδειξε στην ανάλογη της Kαλλιμάνης. Πράγματι, στις αρχές Iανουαρίου του 2021, η Aιγιώτικη εταιρία ιχθυηρών – κατεψυγμένων, για οφειλές 60 εκατ. ευρώ, -και μάλιστα χωρίς υπαιτιότητα της επιχειρηματικής οικογένειας Kαλλιμάνη-, μεθοδικά πέρασε στην Dardanel, και μάλιστα με εκ των υστέρων «γενναίο κούρεμα» των τραπεζιτών επ’ ωφελεία της τουρκικών συμφερόντων εταιρίας.
Tο ότι οι τουρκικές εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών «αλωνίζουν» στα νερά της Aνατολικής Mεσογείου σε βάρος των ελληνικών αποδίδεται και στους αναποτελεσματικούς χειρισμούς των τραπεζών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ