Η Φινλανδία σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 17 Απριλίου στη χώρα.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να μειωθεί το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει για το δάνειο διάσωσης, ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και επικεφαλής του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού κ. Γίρκι Κατάινεν δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Ελσίνκι, ότι “υπάρχει η αντίληψη στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη ότι οι απαιτήσεις δεν μπορούν να χαλαρώσουν”.
Σε άλλη συνέντευξη που είχε δώσει στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Κατάινεν είχε δηλώσει ότι η Κυβέρνησή του “δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η νέα Βουλή θα συμφωνήσει” για τη διεύρυνση του ρόλου του ΕΤΧΣ.
Το κλίμα κατά της αναζήτησης μίας ισχυρής συνολικής λύσης για το χρέος της Ευρώπης έχει επιβαρυνθεί πολύ στη Φινλανδία, λόγω και της συνεχούς ανόδου της δημοτικότητας του κόμματος «Πραγματικοί Φιλανδοί», το οποίο όχι μόνο είναι κατά της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, αλλά ήταν αντίθετο ακόμη και στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα και τη Φινλανδία και υποστηρίζει ότι στη ζώνη του ευρώ πρέπει να μετέχουν μόνο οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Φινλανδία.
Για τις χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, η άποψη του κόμματος «Πραγματικοί Φιλανδοί» είναι ότι έχουν λάθος νόμισμα. “Αν ένα πεπόνι και ένα μήλο φορέσουν το ίδιο μέγεθος καπέλου μπέιζ μπολ, ο καθένας μπορεί να δει ότι αυτό δεν δουλεύει”, είπε ο αρχηγός του κόμματος σε κ. Τίμο Σοίνι σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα του εμφανίζεται με ποσοστό 17,9% -όσο και το κόμμα των Σοσιλαδημοκρατών- από μόλις 6,3% πριν από ένα χρόνο, ενώ τα δύο προπορευόμενα κόμματα του Εθνικού Συνασπισμού με 20,2% και του Κέντρου –της πρωθυπουργού κυρίας Μαρί Κιβινιέμι- με ποσοστό 18,2% έχουν υποστεί μεγάλη πτώση, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες.
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι Φιλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να αποδειχθούν το ίδιο μεγάλη απειλή -για τη βελτίωση των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρώπη- με τους Γερμανούς φορολογούμενους. Σε απάντηση που έδωσε πρόσφατα με e-mail η κυρία Κιβινιέμι δήλωσε: “Ορισμένοι πολίτες μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση εξ αιτίας των φτωχών οικονομικών πολιτικών των Ελλήνων και των Ιρλανδών, ιδιαίτερα επειδή η Φινλανδία διατήρησε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της όλες τις δύσκολες εποχές”.