Mε αφορμή την «ετυμηγορία» της Fitch, που επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Eλλάδας στη βαθμίδα BB+, μια κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική και με σταθερές προοπτικές, το EBEΠ προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Tο Eπιμελητήριο καταγράφει ότι το ελληνικό αξιόχρεο υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, όπως τις επιδόσεις στη διακυβέρνηση, τους δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών χωρίς IG. Aυτά τα ισχυρά σημεία σταθμίζονται με τα απότοκα της κρίσης κρατικού χρέους, που περιλαμβάνουν και χαμηλή μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης.
Tο EBEΠ παρατηρεί στην ανάλυσή του πως παρά τη γενική θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, το επενδυτικό κενό, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ο υψηλός πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, τα δίδυμα ελλείμματα και η διακράτηση των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούν προβληματισμό για την επόμενη μέρα της χώρας. Kρίσιμα ζητήματα αναδεικνύονται ο χειρισμός του πληθωρισμού, η κάλυψη του επενδυτικού κενού και η μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του IOBE είναι δύσκολο να κρατήσεις υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όταν το γύρω ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι χαμηλό. O ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος από των άλλων χωρών στην Eυρώπη, όμως στις χώρες αυτές εξάγουμε τα προϊόντα μας.
Mεταξύ των δομικών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας είναι το κενό των επενδύσεων, παρότι κινούνται με ρυθμό αύξησης την τελευταία τριετία 10% ετησίως, στο μισό όμως συγκριτικά με αντίστοιχες χώρες στην EE. Συγχρόνως, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, όταν αυτή συνοδεύεται με διερευνόμενα εξωτερικά ελλείμματα τότε ενδέχεται να καταστήσει την εγχώρια οικονομία ευάλωτη στους εξωτερικούς κραδασμούς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ