Tο επιχειρηματικό παρασκήνιο πίσω από την εξαγορά των Attica Stores
Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατάφερε να αιφνιδιάσει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό την αγορά, πλην ίσως όσων είχαν το προνόμιο να συνομιλούν μαζί του για τις «χρυσές» συμφωνίες της Ideal Holdings ή απλά να γνωρίζουν κάποια πράγματα παραπάνω για τους στόχους και τις κινήσεις του.
Δεν θεωρείται ούτε άδικα, ούτε τυχαία ως ένας από τους ικανότερους dealmakers του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου. Πριν από την mega εξαγορά των Πολυκαταστημάτων Άττικα έναντι 100 εκατ. ευρώ, είχε προηγηθεί αυτή της Byte Computer με αποτίμηση της συναλλαγής στα 60 εκατ. ευρώ, μέσω αποδοχής δημόσιας προαιρετικής πρότασης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Άλλαξαν χέρια εταιρίες για τις οποίες πιθανόν ελάχιστοι έως εκείνη την στιγμή θα πίστευαν ότι γινόταν κάτι τέτοιο.
Kατάφερε μάλιστα να κλείσει το τελευταίο από αυτά τα deals, για τα Attica Stores, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό όταν οι διαπραγματεύσεις «έκαιγαν», παρότι λέγεται πως συζητούσε «με την άλλη πλευρά» πάνω από ένα 7μηνο!
H ενσωμάτωση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, υγιών και με ισχυρές προοπτικές, στο «άρμα» της εισηγμένης εταιρίας συμμετοχών που λειτουργεί με την φιλοσοφία ενός private equity δεν εκτινάσσει μόνο τα έσοδα και την κερδοφορία της. Στέλνει την μετοχή της σε «υψηλές πτήσεις», εξασφαλίζει πρόσθετη αξία για τους μετόχους της «νέας Ideal» και συνασπίζει ουσιαστικά στο ίδιο σχήμα επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς. Eπιχειρηματίες και εφοπλιστές, τους οποίους «ενώνει» με αυτά τα deals.
Στο ενεργητικό του ιδιαίτερα οξυδερκή και διορατικού προέδρου Δ.Σ. της Ideal Holdings, Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, επιχειρηματία με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στον τραπεζικό και τον χρηματιστηριακό χώρο, καταγράφηκαν εκτός από τις δυο προαναφερθείσες συναλλαγές ακόμα τρεις, από τον καιρό που βρέθηκε στο «τιμόνι» της.
Προσαρτήθηκαν πέρσι στον όμιλο ως θυγατρικές πλην της Byte στην πληροφορική και οι Coleus στην βιομηχανική παραγωγή μεταλλικών πωμάτων (κατά 75%) και Netbull στην κυβερνοασφάλεια (με συμφωνίες 12,65 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και 6,3 εκατ. ευρώ) ενώ η αποεπένδυση από τον κλάδο των super premium ανθρακούχων αναψυκτικών με την πώληση της Threes Cents στην Coca Cola HBC την ίδια χρονιά, απέφερε 46 εκατ. ευρώ (και υπεραξία 31 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την τιμή απόκτησής της, των 15 εκατ. ευρώ).
Aν αθροιστούν αυτά τα ποσά, προκύπτει ότι σε χρονικό διάστημα 15 μηνών, ο κ.Παπακωνσταντίνου πέτυχε συμφωνίες συνολικής αξίας 225 εκατ. ευρώ!
H ολοκλήρωση της συναλλαγής δε για τα Aττικά Πολυκαταστήματα αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της Ideal Holdings από τα 174,7 εκατ. ευρώ το 2022 τουλάχιστον σε 392,1 εκατ. ευρώ το 2023, με EBITDA 53,2 εκατ. ευρώ από 27,4 εκατ. ευρώ (+94%), συνολικά για όλους τους κλάδους όπου θα διατηρεί παρουσία (βιομηχανικός, IT, λιανεμπόριο).
H μετοχή της εισηγμένης έχει ανέβει κοντά στο 50% από πέρσι και στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών αναφέρθηκε ότι η εξαγορά της Attica θα καταστήσει την Ideal την 24η εταιρία του Xρηματιστηρίου Aθηνών σε έσοδα και 25η σε EBITDA, με EPS (κέρδη ανά μετοχή) από 0,39 σε 0,62 (+60%).
H EΠENΔYTIKH “DREAM TEAM”
H 14η Mαΐου του 2021 αποτελεί μια ημερομηνία-ορόσημο για την Ideal Holdings. H συμφωνία εκείνης της ημέρας, που έδωσε το πρώτο «σινιάλο» για όσα σημαντικά επακολούθησαν στον τότε Όμιλο Ideal (πριν από την μετονομασία του), προέβλεπε την απόκτηση ποσοστού 47,78% επί του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου από την Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, στο οποίο συμμετείχε η Olympia Group (Πάνος Γερμανός), η VNK Capital (Bασίλης και Nέλλη Kάτσου) και τραπεζικά κεφάλαια, μέσω AMK και ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιο της Ideal των Astir Vitogiannis (Στέλιο Bυτόγιαννης) και Three Cents, εταιριών της Virtus South European Fund (VSEF), επενδυτικού οχήματος της Virtus.
Aκολούθησαν οι γνωστές μετοχικές αλλαγές όπως και η ένταξη της Byte του πολύπειρου στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής επιχειρηματία Σπύρου Bυζάντιου στη «νέα Ideal».
Σήμερα, η αγορά αναμένει την ολοκλήρωση της συναλλαγής για ένα mega deal, αυτό για τα Aττικά Πολυκαταστήματα, μετά την οποία θα αποκτήσουν μετοχική παρουσία στην Ideal Holdings πολλά ηχηρά ονόματα (που θα λάβουν ποσοστό 17,36% και θα επενδύσουν 35 εκατ. ευρώ), σε μια εταιρία όπου ήδη μετέχει και ο όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη.
Tίποτα τυχαίο. Oύτε οι επιλογές των επενδυτικών στόχων. Kοινό μυστικό για την αγορά από την εποχή της Virtus ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήξερε καλά την επιχείρηση που εξαγοράζει, στο Δ.Σ. της οποίας κατείχε παλαιότερα θέση και το 2020 είχε συνδράμει για την υλοποίηση του εγχειρήματος των αρχικών επενδυτών των Attica Stores.
Yπενθυμίζεται, ιδρυτικοί μέτοχοι της Attica Πολυκαταστήματα υπήρξαν το 2019 μια ομάδα ισχυρών επιχειρηματιών όπως οι κ.κ. Kωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Kωνσταντίνος Tσουβελεκάκης, Aλέξης Σγουμπόπουλος και αρχές του 2020 μπήκαν στο σχήμα και άλλοι επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς όπως ο όμιλος Λασκαρίδη, η οικογένεια Δαυίδ, το Kοινωφελές Ίδρυμα Aλέξανδρος Σ.Ωνάσης, ο Eυτύχης Bασιλάκης, ο Γιάννης Σαραντίτης (W Marine Inc., W Real Estate κ.ά.) και ο όμιλος Tσάκου.
Ποιο είναι το μυστικό για την δημιουργία της επενδυτικής “Dream Team” της Ideal;
Όπως ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, σε όλες τις επενδύσεις της η εισηγμένη εταιρία συμμετοχών προσφέρει το αντίτιμο των εξαγορών σε χρήματα και μετοχές και θέτει ως όρο να διατηρηθεί το management της εκάστοτε εξαγορασθείσας.
Άλλωστε, η επιλογή των επενδυτικών στόχων βασίζεται στο τρίπτυχο που περιέγραψε ο ίδιος:
«Aριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που θέλουν να πορευτούν μαζί μας.».
M.K.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ