Ελεύθεροι μετά από οκτώ ημέρες ομηρίας στην ανατολική Ουκρανία είναι και πάλι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Το κυβερνητικό αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο.
Εκεί τους υποδέχθηκαν η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ομόλογοί της από Τσεχία και Δανία. Σε σύντομη ανακοίνωσή της η Γερμανίδα υπουργός εξέφρασε τη «μεγάλη ανακούφισή της» για το γεγονός ότι οι άνδρες επέστρεψαν και είναι καλά στην υγεία τους.
Η ομάδα των επιθεωρητών -τέσσερις Γερμανοί, ένας Τσέχος, ένας Δανός και ένας Πολωνός- αφέθησαν ελεύθεροι το μεσημέρι του Σαββάτου από τους φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι τους κρατούσαν επί μια εβδομάδα στην εμπόλεμη περιοχή του Σλαβιάνσκ. Οι πέντε Ουκρανοί που τους συνόδευαν επέστρεψαν άμεσα στο Κίεβο.
«Ήμασταν στη ζώνη του πυρός»
Όπως δήλωσε ο γερμανός συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, που είχε αναλάβει χρέη εκπροσώπου τύπου της ομάδας των παρατηρητών: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις προσπάθειες που έγιναν για μας, για τον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι κάτι που εγώ προσωπικά αλλά και οι στρατιώτες μου, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ στη ζωή μας».
Ο συνταγματάρχης, επικεφαλής της ομάδας του ΟΑΣΕ έκανε λόγο για σκληρές μάχες στην Ουκρανία. Το προηγούμενο βράδυ, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονταν ακόμη «στη ζώνη του πυρός».
«Είμαστε όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι. Είδαμε τις οικογένειές μας. Χθες το βράδυ δεν περιμέναμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», όπως είπε.
«Ανθρωπιστική πράξη καλής θέλησης»
Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των παρατηρητών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες.
Καταλυτικός φαίνεται πως ήταν ο ρόλος του ρώσου απεσταλμένου του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Λούκιν, ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές. Όπως δήλωσε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Βλαντιμίρ Λούκιν για την προσωπική του συνεισφορά. Και όλους εκείνους στη Ρωσία που συνέβαλαν στο να ασκηθεί επιρροή στους αυτονομιστές και να οδηγηθούμε έτσι σε αυτό το αποτέλεσμα και στην απελευθέρωση των παρατηρητών».
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς οι αυτονομιστές είχαν χαρακτηρίσει τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ «αιχμαλώτους πολέμου», ζητώντας να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων.
Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ρώσου προέδρου όμως, δεν έγινε κάποια ανταλλαγή. Η απελευθέρωση ήταν περισσότερο «μια ανθρωπιστική πράξη καλής θέλησης», όπως είπε.