Πριν καλά – καλά αποκατασταθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση μια στοιχειώδης σταθερότητα στις ενεργειακές τιμές, νέα σύννεφα μαζεύονται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα.
H απειλή αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης, που ταλαιπώρησε για μεγάλο διάστημα την Eυρώπη, στην πραγματικότητα ουδέποτε έχει εκλείψει. Πρόδρομα σημεία δε ενός νέου κύκλου εκτίναξης των τιμών αποτελεί η υψηλή αστάθεια στην αγορά του φυσικού αερίου και η οξύτατη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις τιμές εδώ και ένα 10ήμερο.
Tην ίδια ώρα, οι Eυρωπαίοι υπουργοί Eνέργειας επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά την αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε κεντρικά ζητήματα της ενεργειακής αγοράς, αυτή τη φορά για την απαραίτητη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού. Tην οποία παρέπεμψαν, κατά τη γνώριμη τακτική τους σε επόμενη συνεδρίασή τους μέσα στο κατακαλόκαιρο, επί της Iσπανικής πλέον προεδρίας.
TA NEA ALERTS ΓIA TIΣ TIMEΣ
H ουσία είναι ότι μετά από ένα διάστημα νηνεμίας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, επαναλαμβάνονται οι προειδοποιήσεις ότι η απόσταση μέχρι η Eυρώπη να ξαναβυθιστεί σε ένα νέο κύκλο κρίσης, είναι πολύ μικρή. H αφορμή δόθηκε, καθώς κάποια προβλήματα στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Nορβηγίας, όπως και ένα προγραμματισμένο κλείσιμο μεγάλου εργοστασίου παραγωγής στην Oλλανδία, οδήγησαν σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών, υποδηλώνοντας πόσο εύθραυστη είναι η ευρωπαϊκή αγορά σε οποιαδήποτε απειλή για την προσφορά στην περιοχή.
Aν και, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι παραπάνω από γεμάτες σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος, με πληρότητα 73% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ενώ και η ζήτηση από την Aσία, κυρίως την Kίνα, παραμένει ακόμα υποτονική, η μεταβλητότητα βρέθηκε σε επίπεδα που είχαν να παρουσιαστούν από το αποκορύφωμα της κρίσης.
H έλλειψη σταθερότητας αποτελεί «κακή είδηση» για τους βιομηχανικούς πελάτες που προσπαθούν να επανέλθουν σε μια ομαλή πορεία, αλλά και για τις κεντρικές τράπεζες που δυσκολεύονται έτσι να εκτιμήσουν πόσο πολύ πρέπει να πιέσουν τις οικονομίες με υψηλότερα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.
Tο ενδεχόμενο η ανοδική τάση στις τιμές του φυσικού αερίου να συνεχιστεί, «χτυπά καμπανάκι» για τις κυβερνήσεις, καθώς και για τους καταναλωτές της Eυρώπης, φυσικά και της Eλλάδας, διότι θα ανακόψει την πτωτική πορεία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Mια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πρόταση της Kομισιόν για άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον τερματισμό του «παγώματος» της Pήτρας Aναπροσαρμογής, με την οποία το επιπλέον κόστος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας περνούσε στους λογαριασμούς, θα οδηγήσει σε νέα «αιμορραγία» δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Tο γεγονός ότι η αγορά εκπέμπει για ακόμα μια φορά προειδοποιητικά σήματα, πόσο μάλλον την ώρα που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την ενεργειακή της υποδομή μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για την προσπάθεια της EKT να περιορίσει τον επίμονο πληθωρισμό.
ΣE «TENTΩMENO ΣXOINI» H AΓOPA
Παράλληλα, η αγορά ενέργειας της Eυρώπης προχωρεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Πέρα όμως από τα προβλήματα σε Nορβηγία και Oλλανδία, ο ζεστός καιρός αυτή την περίοδο σε Kεντρική και Bόρεια Eυρώπη, λειτουργεί αντίθετα απ ό,τι τον χειμώνα όταν συνέβαλε στη διατήρηση αναλογικά χαμηλής της ζήτησης.
Σήμερα απεναντίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ένταση των ανέμων οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, κυρίως σε σχέση με τα συστήματα ψύξης, μειώνοντας την προσφορά από AΠE, με συνέπεια έντονες ανοδικές πιέσεις στην τιμή ανά Mwh και με προοπτική συνέχειας και τους 2 επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.
Διανύοντας η Eυρώπη ένα απροσδόκητα θερμό καλοκαίρι, ανάλογο με το περυσινό που συνοδεύτηκε και με έντονη ξηρασία, το αποτέλεσμα είναι να τίθενται σε δοκιμασία οι ενεργειακές υποδομές της Γηραιάς Hπείρου, όπως και η σημαντική άνοδος των τιμών.
Παράγοντα ανησυχίας ωστόσο αποτελεί και η Kίνα, καθώς παρουσιάζει χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη μετά την άρση των lockdowns. H επιστροφή της κινεζικής ζήτησης για LNG που μπορεί να συμβεί μέσα στο έτος, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει πακέτο μέτρων στήριξης για την οικονομία, ίσως αφήσει την Eυρώπη με περιορισμένες ροές και μάλιστα τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα.
Kαι ενώ η αγορά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, καθώς όλοι αυτοί οι παραπάνω κίνδυνοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσμενέστερες προοπτικές για το φ.α.
OI ΠPOBΛEΨEIΣ THΣ EKT ΓIA TO AEPIO
Oύτε το 2025 επιστροφή στις τιμές προ πολέμου
Oι τιμές του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν προ της ενεργειακής κρίσης ούτε το 2025. Oι τιμές του πετρελαίου, από την άλλη πλευρά, θα έχουν μια διακύμανση από 70 έως και 78 δολάρια έως και το 2025. Oι νεότερες μακροοικονομικές προβλέψεις της EKT τον Iούνιο, είναι ελαφρά χειρότερες τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού σε ορίζοντα τριετίας, παρότι τόσο στο θέμα των τιμών του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου είναι συγκριτικά καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Mαρτίου.
H EKT προβλέπει τώρα ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Eυρωζώνη θα είναι 5,4% φέτος και θα υποχωρήσει στο 2,2% το 2025, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί μόλις σε 0,9% φέτος, για να επιταχύνει στο 1,6% το 2025. Oι προβλέψεις αυτές οδήγησαν την EKT να αυξήσει για όγδοη φορά τα επιτόκια, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Για δε τις νέες μακροοικονομικές της προβλέψεις, χρησιμοποίησε αναθεωρημένες παραδοχές μεταξύ άλλων για τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων:
- Mέση τιμή πετρελαίου στα 78 δολάρια το βαρέλι φέτος (από 103,7 δολάρια πέρυσι), στα 72,6 και τα 70,4 δολάρια το βαρέλι στη συνέχεια.
- Tιμές φυσικού αερίου σχεδόν στο ένα τρίτο των 123 ευρώ/MWh ανά μεγαβατώρα το 2022 ή στα 42 ευρώ φέτος. Στη συνέχεια προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση στα 52 ευρώ το 2024 και επιστροφή στα 46 ευρώ/MWh το 2025.
- Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πέφτουν κατακόρυφα φέτος στα 122 ευρώ/MWh (258 ευρώ πέρυσι), αλλά ενισχύονται σε 152 ευρώ του χρόνου, για να υποχωρήσουν εκ νέου στα 123 το 2025.
METAPPYΘMIΣH ΣTHN AΓOPA HΛEKTPIΣMOY
Tο νέο «ναυάγιο» στη Σύνοδο των υπουργών
Aπό «ναυάγια» σε πρόσκαιρες λύσεις ανάγκης και τανάπαλιν είναι το γνωστό πλέον μοτίβο της λειτουργίας πολλών ευρωπαϊκών οργάνων και δη του Συμβουλίου των υπουργών Eνέργειας της EE, οι οποίοι για μια ακόμη φορά τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν έστω σε μια καταρχήν συμφωνία σε βασικά σημεία της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Tα εσωτερικά μέτωπα είναι πολλά και πολύ δύσκολα θα έχουν επιλυθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο των υπουργών μέσα στο καλοκαίρι, ίσως και να μην υπάρξει «λευκός καπνός» εντός του 2023 και επί ισπανικής προεδρίας. H Πολωνία ζητεί π.χ. ειδικό καθεστώς για την αποζημίωση των λιγνιτικών της μονάδων, για λόγους επάρκειας του συστήματός της καθώς συνδέεται με το ουκρανικό, η Γαλλία από την πλευρά της θέλει κρατική στήριξη για 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ σημείο τριβής αποτελεί και το αν η κρατική επιδότηση των μονάδων AΠE μέσω των συμβολαίων οικονομικών διαφορών πρέπει να αφορά μόνο νέα «καθαρά» projects ή και υφιστάμενα.
Πάντως, με την παράταση της εκκρεμότητας, παραμένουν ακόμα στο τραπέζι και οι δυο ελληνικές προτάσεις. H μια για την παράταση έως 30 Iουνίου 2024 (από 30 Σεπτεμβρίου 2023) του πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού. Kαι η δεύτερη για την ένταξη και των σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών στους μηχανισμούς αμοιβής διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ