Τι θα ζητήσει η Αθήνα
Την πολυαναμενόμενη συζήτηση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να «ανοίξει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Στόχος της Ελλάδας είναι να αποσπάσει από το Eurogroup μία θετική δήλωση, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για εκκίνηση της σχετικής διαπραγμάτευσης. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζητά επιμήκυνση του χρόνου ωρίμασης των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και στα 60 ή 70 χρόνια, παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμήκυνση στα 50 χρόνια, μείωση των επιτοκίων ή μετατροπή τους από κυμαινόμενα σε σταθερά, και περίοδο χάριτος 17 χρόνια για την πληρωμή των τόκων.
Σήμερα, τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου (διμερή-GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ έχουν μέση διάρκεια 17 χρόνια, ενώ τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου (από το EFSF) ύψους 133,6 δισ. ευρώ έχουν μέση διάρκεια 30 χρόνια. Στα διμερή δάνεια το κυμαινόμενο επιτόκιο είναι περίπου 0,8% (τρίμηνο Euribor + 0,50%), αλλά αναμένεται να αυξηθεί κατά μία ή και δύο ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 3-5 χρόνια, λόγω της αύξησης του επιτοκίου του ευρώ.
Πάντως, η διαπραγμάτευση προβλέπεται μακρά, ενώ, η λήψη των τελικών αποφάσεων αναμένεται μετά το καλοκαίρι, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ενδεχόμενες νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.