Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων κατά μέσο όρο 1% έως 3% μονάδες κάθε χρόνο έως το 2035, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται παγκοσμίως, δήλωσε στο Anadolu επιστήμονας του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων.
Ερευνητές της ΕΚΤ και του Ινστιτούτου του Πότσνταμ εξέτασαν στοιχεία για τον πληθωρισμό από 121 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με τις αλλαγές στην κλιματική αλλαγή.
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι αυξήσεις της θερμοκρασίας προκαλούν στην πραγματικότητα αυξήσεις στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στον πληθωρισμό των τροφίμων, λόγω των επιπτώσεων στη γεωργική παραγωγή», είπε ο Μαξιμίλιαν Κοτζ του Ινστιτούτου Πότσνταμ.
Οι καύσωνες του περασμένου έτους στην Ευρώπη συνέβαλαν κατά 0,7% στον πληθωρισμό των τροφίμων, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, η Ευρώπη ήταν η ήπειρος με την ταχύτερη αύξησης θερμοκρασίας το 2022, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από υπερβολική ζέστη, ξηρασία και πυρκαγιές.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρώπη πέρυσι οδήγησαν σε 16.365 αναφερόμενους θανάτους και επηρέασαν άμεσα 156.000 ανθρώπους, καθώς ακραία γεγονότα προκάλεσαν συνολικές οικονομικές ζημιές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός είχει επίσης αυξηθεί λόγω παραγόντων όπως η πανδημία της COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά η κλιματική αλλαγή αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο, αλλά και επίμονο πληθωρισμό, καθώς η θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν ανέβει το 2022 κατά 1,15 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα, με το 2023-2027 να προβλέπεται ότι θα είναι τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.
«Διαπιστώνουμε ότι μέχρι το 2035, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει αυξήσεις στον πληθωρισμό των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τον κατά μέσο όρο περίπου 1% έως 3% ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο κάθε χρόνο. Δεν είναι 10% με 15 %, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ σημαντική επίδραση που συμβαίνει επίμονα λόγω της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Κοτζ.
Η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπεται για το 2035 θα ενισχύσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη κατά 50%, υποδηλώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών έχοντας ανοδικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό», σύμφωνα με την έρευνα.
Ο Κοτζ εξήγησε ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρές» ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τους μακροοικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την παραγωγή σε όλο τον κόσμο στο μέλλον.
Παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% για να αποφύγει την «παγκόσμια καταστροφή», σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
«Παγκόσμια καταστροφή» σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει τους 2,8 Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα.
Μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης υπολόγισε ότι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι τα μέσα του αιώνα.