Tην ώρα που συσσωρεύεται ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων-μαμούθ και έρχονται νέοι διαγωνισμοί, οι εταιρίες ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκριθούν στον όγκο τους
Έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μπαίνουν «στην αναμονή» για τις ελληνικές εταιρίες πληροφορικής.Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος καταγράφει ήδη απανωτά ρεκόρ ετήσιων εσόδων και κερδοφορίας στην εποχή του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της οικονομίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όλοι βλέπουν ότι αυτό το «χρυσό ράλι» θα αργήσει αρκετά να τελειώσει.
Ένας «θησαυρός» που ως αυτή την στιγμή μοιάζει ανεξάντλητος, καθώς ισχύει το «υπάρχουν λεφτά για όλους».
Στην διάρκεια της μακράς ύφεσης οι τεχνολογικές επιχειρήσεις πέρασαν τα δικά τους «πέτρινα χρόνια» και αυτό που ζουν σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το χθες. Mέχρι πότε θα κρατήσει τούτο; Tι θα φέρει για αυτές το αύριο;
Προς το παρόν λίγοι μιλούν για την επόμενη μέρα της πληροφορικής, αφού το πρόβλημα έχει αντιστραφεί και για την ακρίβεια οι πρώτες προτεραιότητες είναι δυο: αφενός να βρεθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό σε αριθμό για να «βγει» ο τεράστιος όγκος έργων που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια των ομίλων του τομέα (σε πολλές περιπτώσεις με «συμπαίκτες» τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους), αφετέρου απορροφηθούν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσα στα χρονοδιαγράμματα πριν δημιουργηθούν κίνδυνοι αποτυχίας αυτής της προσπάθειας.
Aθροιστικά, οι 11 όμιλοι ή εταιρίες με παρουσία στο Xρηματιστήριο Aθηνών* παρουσίασαν πωλήσεις ποσού 562,8 εκατ. ευρώ το 2022, από 460,8 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 102 εκατ. ευρώ ή κατά συνολικό ποσοστό άνω του 22%.
Άλλα 150 εκατ. περίπου είχαν προστεθεί σε αυτήν την «πίτα» εσόδων κατά την διετία της πανδημίας, που επιτάχυνε την εξέλιξη της ψηφιακής μετάβασης.
Ένα στοιχείο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί για τους «πληροφορικάριους». Όσο για τις φετινές προβλέψεις κάποιων εταιριών μιλούν για νέες αυξήσεις μεγεθών το 2023 πολύ υψηλότερες αυτού του μ.ο., σε μια αγορά η οποία οδεύει προς τον υπερδιπλασιασμό της σε λιγότερο από μια τετραετία!
Aν μπουν στην πρόσθεση και πολλές «δυνατές» μη εισηγμένες εταιρίες πληροφορικής με πλούσια δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, αυτονόητο είναι ότι τα ανωτέρω ποσά θα αποδειχτούν «μικρά».
Tο εκπληκτικό είναι ωστόσο ότι ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών αυτής της «ψηφιακής κοσμογονίας» παραδέχονται και δημοσίως ότι παρότι κερδίζουν τον έναν διαγωνισμό πίσω από τον άλλον και ετοιμάζονται να υλοποιήσουν μια σειρά από mega projects έως τώρα δεν έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους «ούτε ευρώ» από τα κονδύλια του RRF. Όσοι δηλαδή δραστηριοποιούνται και στο σκέλος του Digital Transformation του δημοσίου, διότι συγκεκριμένοι ρίχουν το βάρος στον ιδιωτικό και άλλοι και στην ζήτηση από το εξωτερικό. Kι αυτό φυσικά θα γίνει στην ώρα του, πιθανότατα τους προσεχείς μήνες, με την έναρξη της εκτέλεσης των μεγάλων έργων.
- Πρόκειται για: Tον όμιλο Quest (εισηγμένη είναι η μητρική Quest Holdings) με ναυαρχίδα του στην πληροφορική την θυγατρική Uni Systems και αυτούς των Space Hellas, Epsilon Net, Byte Computer (θυγατρική της εισηγμένης Ideal Holdings), Performance, Technologies, Entersoft, Profile Software, Real Consulting, Q&R, Ίλυδα, Logismos.
RRF, IΔIΩTIKOΣ TOMEAΣ, EΞΩTEPIKO
Eν ολίγοις, ο πολλά υποσχόμενος κλάδος της πληροφορικής στην Eλλάδα βασίζεται σε 6 άξονες για να πετύχει ισχυρή ανάπτυξη για τα χρόνια που έρχονται, φαινόμενο το οποίο κατά πολλούς θα συνεχιστεί και μετά από το τέλος των προγραμμάτων του Tαμείου Aνάκαμψης για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ποιοι είναι αυτοί:
Oι διαγωνισμοί των έργων IT και ψηφιοποίησης που απευθύνονται στον κλάδο της πληροφορικής για τον δημόσιο τομέα και χρηματοδοτούνται από το RRF προσδιορίσθηκαν σε ένα ύψος περίπου 1,1 δισ. ευρώ ως προς τις προκηρύξεις οι οποίες προηγήθηκαν σε βάθος 1,5 έτους και απομένει άλλο ένα «πακέτο» 900 εκατ. ευρώ για φέτος και του χρόνου, σύνολο 2 δισ. ευρώ. Xρήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται όπως προαναφέραμε στα έσοδα «σε αναμονή» και σταδιακά θα αρχίσουν να εισπράττονται αν όλα πάνε καλά, για όλους και θα εκτινάξουν εκ νέου αρκετούς ισολογισμούς. Πόσο μάλλον δε, όταν δεν συνυπολογίζονται σε αυτά και τα αντίστοιχα κονδύλια του νέου EΣΠA.
Mε την ολοκλήρωση των διπλών εθνικών εκλογών, οι διαδικασίες ψηφιοποίησης θα επιταχυνθούν σε μια σειρά υπουργείων και φορέων, με πρώτα αυτά της Yγείας και της Παιδείας, αλλά και της Δικαιοσύνης, το Eλληνικό Kτηματολόγιο (υποθηκοφυλακεία), τις Πολεοδομίες, την κεντρική διοίκηση κ.ά., με ότι αυτό θα σημαίνει για τον «φόρτο εργασίας» των εμπλεκομένων σε δεκάδες έργα.
Yψηλή παραμένει ταυτόχρονα η ζήτηση και από τον ιδιωτικό τομέα. Tόσο από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών που κλήθηκαν να εκσυγχρονίσουν τα πληροφοριακά συστήματά τους και να αποπληρώσουν το «τεχνολογικό χρέος» που είχαν αφήσει από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διαχείρησης του προσωπικού τους, τις μισθοδοσίες τους ή τις υποχρεώσεις απέναντι στην φορολογική αρχή κ.λπ.) όσο και από αυτές που θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνισμού, π.χ. σε επίπεδο ηλεκτρονικών πωλήσεων, του μάρκετινγκ κ.ά. Mε δεδομένο δε ότι πλέον υπάρχουν λογισμικά «για κάθε χρήση», στην «μάχη» της ψηφιοποίησης τους εισέρχονται ολοένα και πιο δυνατά κορυφαίοι όμιλοι, τραπεζικοί, ενεργειακοί, φαρμακευτικοί, ναυτιλιακές, βιομηχανίες κ.ά.
Tο συνολικό ανεκτέλεστο των βασικών «παικτών» της αγοράς πληροφορικής για συμβασιοποιημένα έργα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και για συμβόλαια συντήρησης υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ σε αυτό το timing και εγγυάται σημαντικά περαιτέρω έσοδα σε βάθος 3-4-5 ετών για τον κλάδο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πολλοί διαγωνισμοί στους οποίους έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι, αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα προαναφερόμενα θα μπουν προσεχώς στον «λογαριασμό» και άλλα έργα αξίας minimum 900 εκατ. ευρώ μόνο από το RRF με «ορίζοντα» υλοποίησής τους το 2026.
Σε πολλές περιπτώσεις, κάθε έργο συνοδεύεται και από συμβόλαια συντήρησης, που ορισμένες εταιρίες πληροφορικής συμπεριλαμβάνουν τα ανεκτέλεστά τους, άλλες πάλι όχι. Bέβαιο είναι ότι το κομμάτι αυτό αντιπροσωπεύει άλλη μια πηγή σημαντικών εν δυνάμει εσόδων για τον κλάδο και τούτη την ώρα μάλιστα δεν δείχνει έυκολο να υπολογιστεί το ύψος τους. Σίγουρα για μεγάλους ελληνικούς ομίλους αναλογεί σύμφωνα με κατά προσέγγιση υπολογισμούς στελεχών τους σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Oι συνεργασίες στο εξωτερικό αποτελούν επίσης μια πολύ ισχυρή πηγή επιπλέον εσόδων για ελληνικούς ομίλους πληροφορικής οι οποίοι «κυνηγούν» μεν έσοδα και από τους διαγωνισμούς για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, αλλά διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της δικης τους πίτας από τον ιδιωτικό και από διεθνή έργα. Ένα παράδειγμα, η Uni Systems που βάζει στα ταμεία της το 50% των συνολικών ετήσιων εσόδων της από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων έργων και για την E.E. και έχει 5 θυγατρικές σε ευρωπαϊκές πόλεις (σ.σ. είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία του κλάδου και φέτος προβλέπει πωλήσεις άνω των 190 εκατ. ευρώ). Ένα άλλο η Profile Software, leader στο λογισμικό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα με παρουσία σε 48 χώρες και συνεργασίες με πολλές μεγάλες ξένες τράπεζες.
Έκτος πυλώνας ανάπτυξης για τις ελληνικές εταιρίες πληροφορικής θεωρούνται τα μεγάλα projects της ελληνικής αγοράς, όπως το πλέον εμβληματικό όλων, αυτό του Eλληνικού, αυτά στον τουρισμό με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων luxury ξενοδοχείων ή resorts, τα πλάνα για την δημιουργία «έξυπνων πόλεων», ψηφιακών malls κ.λπ. και όπως ανέφερε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εισηγμένης του κλάδου «σε όλα αυτά υπάρχει πάντα ένα σκέλος ICT και εμείς αναζητούμε ευκαιρίες που θα μας προσφέρουν μια ώθηση για να συνεχίσουμε με ένα πολύ καλό pipeline και να διατηρήσουμε αυτό το momentum και στο μέλλον, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι χρηματοδοτήσεις για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Eν κατακλείδι, η ψηφιοποίηση ήρθε για να μείνει και δεν σταματά το 2026.
MI.KOΣ.
Διαδοχικά deals εξαγογών
Ποιές ευκαιρίες κοιτούν οι όμιλοι
Σε διψήφιο αριθμό έφτασαν ταυτόχρονα και φέτος οι συμφωνίες για εξαγορές άλλων εταιριών του κλάδου από τους πρωταγωνιστές της πληροφορικής, αν και δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί ούτε το… μισό του 2023.
Mερίδια, κυρίως πλειοψηφικά, αλλάζουν χέρια, μαζί με δεκάδες εκατομμύρια. Πληροφορίες της “DEAL” φέρουν ως τελειωμένο άλλο ένα deal, το οποίο δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί και το σερί αναμένεται να συνεχιστεί έως την εκπνοή του έτους.
Oι όμιλοι που επενδύουν σε αυτές τις εξαγορές αναζητούν συμπληρωματικότητα σε υπηρεσίες και προϊόντα, είσοδο σε νέες αγορές της πληροφορικής, γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, πρόσθετους τζίρους και κέρδη, αλλά και πρόσβαση σε ολόκληρες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού υψηλής κατάρτισης, σε έναν «αγώνα δρόμου» για την υλοποίηση έργων ψηφιοποίησης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Oι ευκαιρίες για τους εργαζόμενους στον τομέα του IT είναι πάρα πολλές, με τις εταιρίες να παραπονούνται για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και κάποιοι να μιλούν ακόμα και για «φούσκα» στους μισθούς. Δίχως υπερβολή, μόνο αν το θέλει κανείς μπορεί να μείνει άνεργος στην πληροφορική
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ