Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τέσσερις αποφάσεις της έκρινε ένα επιμέρους θέμα, που αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί υπουργίας Κώστα Χατζηδάκη, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των συντάξεων που δεν είχαν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ.
Ποιες ήταν αυτές οι ρυθμίσεις; Oτι για να βοηθηθεί ο ΕΦΚΑ στην έκδοση των συντάξεων, το υπουργείο αποφάσισε με την εν λόγω ρύθμιση να αναθέσει σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προσόντα που περιγράφηκαν στον νόμο, να συνδράμουν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων. Η ρύθμιση Χατζηδάκη, όπως είχε ονομαστεί, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό αλλά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το θέμα να οδηγηθεί προς κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πράγματι το ανώτατο δικαστήριο, με αποφάσεις του προ καιρού, έκρινε ότι η πρόσληψη για συγκεκριμένο χρόνο δικηγόρων και λογιστών προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του ΕΦΚΑ είναι και συνταγματική και νόμιμη. Αλλωστε, οι δικηγόροι και οι λογιστές ήδη παρείχαν έργο και το αποτέλεσμα της εν λόγω ρύθμισης ήταν ορατό, καθώς χιλιάδες συντάξεις εκδόθηκαν και η έκδοσή τους επιταχύνθηκε.
Το θέμα που κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ αφορά προσφυγές που είχαν υποβληθεί στο ανώτατο δικαστήριο για ένα επιμέρους θέμα του νόμου Χατζηδάκη. Ποιο ήταν αυτό. Αν μπορούσαν οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, πέραν των υπαλληλικών καθηκόντων που ασκούσαν στον ΕΦΚΑ, να καταλάβουν, όπως προέβλεψε συγκεκριμένη προκήρυξη, και θέσεις διευθυντικών στελεχών για ορισμένη θητεία κατά την πρόβλεψη του εν λόγω νόμου.
Το ανώτατο δικαστήριο με τις αποφάσεις που εξέδωσε (σχετική ανακοίνωση έκανε χθες η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα), έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο και συνταγματικό και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προκήρυξη που αφορά ειδικά διευθυντικές θέσεις σε Αττική, Κρήτη και αλλού, δεν μπορεί να ισχύσει.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ επί λέξει αναφέρουν:
«Η απόφαση του Δ.Σ. του eΕΦΚΑ, κατά το μέρος που όρισε ότι υποψήφιοι για επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων στις γενικές διευθύνσεις (απαριθμούνται) δεν ήταν νόμιμη, γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου 4892/2022, αφού «δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, ενόψει των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι».
Η απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή και το πρόβλημα θα θεραπευτεί, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας βέβαια ότι η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ ισχύει και συνεχίζεται κανονικά.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε: «Φαίνεται ότι ο νόμος που επιτρέπει επιλογή γενικών διευθυντών από ιδιωτικό τομέα κρίθηκε συνταγματικός.
Ακυρώθηκε η κανονιστική πράξη που όριζε τις διευθύνσεις στις οποίες μπορεί να επιλεγεί διευθυντής από τον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης ειδικής αιτιολογίας». «Θα πρέπει δηλαδή να οριστεί στην κανονιστική πράξη, γιατί μια γενική διεύθυνση έχει ανάγκη από εξωτερικό γενικό διευθυντή και μία άλλη όχι», ανέφερε, για να συμπληρώσει με νόημα πως «η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ συνεχίζεται κανονικά και ισχύει… Στόχος μας είναι, οι συντάξεις να απονέμονται εντός 60 ημερών –όπως ήδη συμβαίνει– και να μην επιστρέψουμε στις καθυστερήσεις του παρελθόντος».