Μετά τις εκλογές θα εξεταστούν οι παράμετροι και τρόποι ελάφρυνσης
Στο τραπέζι του Eurogroup έθεσε και επίσημα το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν ξέχασαν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά το ποια θα είναι αυτά θα καθοριστεί τον Οκτώβριο.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να εξετάσουν τις πιθανές λύσεις για το ελληνικό χρέος από το ερχόμενο Σεπτέμβριο, παράλληλα με την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα.
Τα επόμενα ορόσημα που θα κρίνουν για την τύχη των μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτουν και από τις αναφορές του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμλπουμ, θα είναι τα εξής:
– Τον Ιούνιο ξεκινά η νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα, οι επικεφαλής της θα έρθουν στην Αθήνα για 1-2 μήνες.
– Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα παραδώσουν πόρισμα αξιολόγησης για το αν εκτελείται το πρόγραμμα. Εκεί να παρουσιάσουν τα σενάρια για την δυναμική και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
– Παράλληλα θα ολοκληρώνονται και τα τραπεζικά stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.
– Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα αποτελέσουν την βάση των συζητήσεων –σε διεθνές επίπεδο- και των προτάσεων για το ποια είναι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ποιες οι συνέπειές τους. Σε μικρογραφία, θα πρόκειται για ένα παζάρι τεχνοκρατών και πολιτικών, παρόμοιο με εκείνο του PSI το 2012. Πρωταγωνιστές θα είναι τα πρόσωπα και οι δυνάμεις που θα έχουν αναδειχτεί στην Ευρώπη, μετά τις ευρωεκλογές και τις αλλαγές προσώπων στην Κομισιόν. «Καταλύτης» για τις διεργασίες αυτές μπορεί να αποδειχτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ουάσιγκτον. Η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις Οκτώβριο-Νοέμβριο.
«Στηρίζουμε την Ελλάδα αλλά…»
Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».
«Τα κράτη-μέλη του ευρώ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν επαρκή στήριξη μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τα σχετικά οφέλη πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους -όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012- θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης» αναφέρεται συγκεκριμένα.
Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν «τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζουν ότι «οι ανανεωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από τους Έλληνες πολίτες και τις Αρχές.»
«Το πρόγραμμα προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές «είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών και ένα σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές».
«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι κρίσιμα για αυτήν την κατάληξη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν και σημειώνεται: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων».
Μεταξύ άλλων το Eurogroup σημείωσε:
Όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα η σημαντική προσαρμογή που επετεύχθη επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει με νέα φάση, από τη σταθεροποίηση προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασαν οι Ελληνικές Αρχές αποδεικνύει την οικειοποίηση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών Αρχών, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας εταιρικής συμφωνίας για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Τα επόμενα επτά χρόνια προβλέπεται να χορηγηθούν 19 δις ευρώ σε συγχρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας με όχημα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να συνεχιστέι και να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια μέσω της Task Force, ως στήριξη προς τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».