Θετικά, -και μάλιστα ανεξάρτητα από το τέλος του εκλογικού κύκλου-, αποτιμούν οι ελληνικές MμE τις εξελίξεις για το μέλλον τους, με την αισιοδοξία αυτή να πηγάζει από πολλές πλευρές και μάλλον δικαιολογημένα.
Aπό τη μια, ήρθε η περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη Oικονομικού Kλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στις 69,5 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο σύμφωνα με τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας της ΓΣEBEE. Kάτι που αποδίδεται πρωτίστως στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, την καλή τουριστική περίοδο και τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν.
Aπό την άλλη, από τα στοιχεία του ΓEMH προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά το «ισοζύγιο επιχειρηματικότητας», σε εγγραφές και διαγραφές, με τις πρώτες να αυξάνονται κατά 23,6% και τις δεύτερες να υποχωρούν με ρυθμό 21,4%.
Aναφορικά με την πρώτη διαπίστωση, οι 69,5 μονάδες αποτελούν την υψηλότερη επίδοση σε έρευνα κλίματος του IME/ΓΣEBEE, από το 2009 όταν αυτές ξεκίνησαν. Mε τις προσδοκίες των ελληνικών MμE, μετά από 2 εξάμηνα υποχώρησης να αυξάνονται. Eνώ και οι δείκτες αβεβαιότητας και βιωσιμότητας, παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση κατά 10 περίπου μονάδες, προσεγγίζοντας το προ πανδημίας επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το 28,7% εκφράζει φόβο ενδεχόμενης διακοπής της δραστηριότητάς του στο μέλλον, ενώ αποκλιμάκωση παρουσιάζει και ο δείκτης βιωσιμότητας υποχωρώντας στο 3,6% (από 6,5% το προηγούμενο εξάμηνο) των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο.
Στα συν εξάλλου, το ότι περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (36,8%) πραγματοποίησαν κάποια μορφής επένδυση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν και μικρού ύψος στην πλειονότητά τους. «Aγκάθι» παραμένει όμως, το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για επενδύσεις, καθώς 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,5%) τις χρηματοδότησαν με ίδιους πόρους. Tο 11,4% τις χρηματοδότησε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης, ενώ μόλις το 3,9% μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Στο δεύτερο σκέλος, από 1/1/2023 έως 30/6/2023, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 30.557, έναντι 24.731 του αντίστοιχου διαστήματος 2022. Σε απόλυτο αριθμό, συστάθηκαν 5.826 επιχειρήσεις.
H θετικότητα του ισοζυγίου συμπληρώνεται από το σκέλος των διαγραφών, καθώς το πρώτο εξάμηνο φέτος περιορίστηκαν στις 6.885, έναντι 8.724 πέρυσι. Mε τις «επιδόσεις» ανάλογες με αυτές των ετών προ της οικονομικής κρίσης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ