Μικτή εικόνα καταγράφουν οι αγορές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού εν όψει των βασικών εκθέσεων για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ που αναμένεται την Τετάρτη και του δείκτη τιμών παραγωγού (ΔΤΠ) την Πέμπτη.
Στην περιφέρεια, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης από τον Δεκέμβριο του 2015.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Πεκίνο και δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν “άμεσες” και “παραγωγικές”, θέτοντας τις διμερείς σχέσεις σε “ασφαλέστερη βάση”.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,26%, ενώ ο Kosdaq είδε απώλειες 0,33%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,15%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέκαμψε και σημείωσε άνοδο 1,57%, με τις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας να είναι επίσης όλες υψηλότερα. Ο Shanghai Composite κέρδισε 0,38% και ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,56% τη Δευτέρα.
Την Παρασκευή, οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν χαμηλότερα λόγω των ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια αυτό το μήνα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν.
Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση τον Ιούνιο έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Μάιο. Τα εισοδήματα των μη αγροτικών δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 209.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,6%.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια 0,55%, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,29% και ο Nasdaq Composite έχασε 0,13%.