Αυξήσεις ΜΚ, λουκέτα, απορροφήσεις και στο βάθος συγχωνεύσεις
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρόκειται να γίνει με τις εταιρείες της Εθνικής και της Αγροτικής, δηλαδή των δύο τραπεζών που διαθέτουν θυγατρικές ασφαλιστικές με αυτόνομο δίκτυο
Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, απορροφήσεις, λουκέτα και στο βάθος συγχωνεύσεις είναι το σκηνικό που κυριαρχεί στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό, ενόψει διεξαγωγής των τεστ κοπώσεως, σε χρόνο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Παράλληλα, με γνώμονα τους κανόνες του Slovency II, η ΤτΕ θέτει όρους στις ασφαλιστικές εταιρείες, υπό το δίλημμα ή της απόλυτης προσαρμογής στην αρχή της «αναλογικότητας» ή του «λουκέτου».Την αρχή έκανε η ασφαλιστική εταιρεία «Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειαι Μινέττα», που ολοκλήρωσε την περασμένη Δευτέρα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 15.4 εκ. ευρώ.
Η οικογένεια Θεοχαράκη κατέβαλε περί τα 12.5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο κατεβλήθη από την οικογένεια Μινέττα. ενώ σε ετοιμότητα είναι τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δεν εισάγονται σε τραπεζικούς ομίλους. Όπως υποστηρίζουν πολλές πλευρές οι τράπεζες σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της κεφαλαιακής επάρκειας με αυξήσεις κεφαλαίου των θυγατρικών των ασφαλιστικών εταιρειών τους.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι πρόκειται να γίνει με τις ασφαλιστικές εταιρείες της Εθνικής και της Αγροτικής, δηλαδή των δύο τραπεζών που διαθέτουν θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες με αυτόνομο δίκτυο. Το σενάριο που δίνει και παίρνει τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με την απόφαση των μητρικών τραπεζών για πωλητήριο, με στόχο την ενίσχυση των ταμείων τους. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που ευδοκιμούσε ο γάμος της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha , θα έπρεπε να υπάρξει και συνεργασία σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία ασφαλιστική εταιρεία.
Αυστηρό πλαίσιο
Το νέο αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο που θα εφαρμόσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα επιτρέπει διοικητικές παρεμβάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι για το 2011 δεν θα εφαρμοστούν οι ευνοϊκές διατάξεις, που απολάμβανε ο κλάδος για την αποτίμηση των ομολόγων, των μετοχών και των ακινήτων. Η νέα εποπτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποτίμηση των ομολόγων θα είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τις τράπεζες, ενώ σε ό,τι αφορά τα ακίνητα το θέμα έχει συνδεθεί με την προοπτική αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που θα φέρει πιο κοντά τις τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες, καθιστώντας μη αναγκαία τη ρύθμιση του άρθρου 6.
Η νέα εποπτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη της «την αρχή της αναλογικότητας» και τη δυνατότητα κάθε εταιρείας, ανάλογα με το μέγεθός της, να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του Solvency II.
Είναι σαφές ότι το μικρό μέγεθος δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη μη προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, που απαιτεί εκτός από αυξημένα κεφάλαια, αυστηρούς κανόνες ανάληψης κινδύνων και εταιρικής διακυβέρνησης, με διακριτά επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η κερδοφορία που θα παρουσιάσει το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα θα είναι μειωμένη συνολικά κατά 30%-40% από τα αντίστοιχα περυσινά αποτελέσματα. Η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν οι leaders του κλάδου στην απεικόνιση των υπο-αξιών μετοχών και ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους και την επίδραση της έκτακτης εισφοράς επί των κερδών. Η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει μερίδιο αγοράς περίπου 25% έχει θέσει ως στόχο την είσοδο και παραμονή σε κερδοφόρο ανάπτυξη και μείωση του λειτουργικού κόστους. Αυτό που προέχει είναι η διατήρηση αυξημένης κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλών περιθωρίων φερεγγυότητας.
Η Interamerican
Η Interamerican, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο, με μερίδιο αγοράς περίπου 15%, αν και κινείται ανοδικά με μέσο όρο ανάπτυξης της τάξης άνω του 10% στους δύο κλάδους (Ζωής, Γενικών) αναγκάζεται λόγω Eureko να καταγράψει τις υποαξίες από μετοχές και ελληνικά ομόλογα στα αποτελέσματα χρήσης και να μη μειώσει τα ίδια της κεφάλαια, ενόψει των Solvency II. Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια φερεγγυότητας της Interamerican για το 2010 εκτιμάται από την εταιρεία ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα 170%-180% επί των ιδίων κεφαλαίων.
Οι ξένες πολυεθνικές όπως, για παράδειγμα, η Allianz, η Chartis (πρώην AIG), η Alico, η ΑΧΑ, η Groupama, η Victoria, η Generali φαίνονται οι μεγάλες κερδισμένες του 2010 σε επίπεδα παραγωγής, αφού αυξάνουν τα μερίδια αγοράς τους, αλλά αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι η επίδραση της Έκτακτης Εισφοράς στα κέρδη τους.
Οι αλλαγές για τα επαγγελματικά ταμεία
Καθοριστική για την ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η αλλαγή του νόμου για τα Επαγγελματικά Ταμεία, αίροντας τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, αλλά και το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού των μελών για την ίδρυση ενός Ταμείου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, κ. Κώτσαλος, υποστήριξε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος, μπορεί όμως, όπως είπε «να συνδράμει, αναπτύσσοντας μια υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, χρήσιμη για τον καταναλωτή».
Από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κλάδος μπορεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, να δεσμευθεί για τη βελτίωση της σχέσης του με τον καταναλωτή, προωθώντας την ενημέρωση και τη διαφάνεια στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και να συνεργαστεί με την αρμόδια εποπτική αρχή για την εξυγίανση της αγοράς. Η διαμόρφωση αυτών των προϋποθέσεων θα επιτρέψει στον κλάδο να αναπτυχθεί από το σημερινό ασθενικό επίπεδο του 2,2% του ΑΕΠ και να φτάσει το αντίστοιχο 8% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας επενδύσεις 113 δισ. ευρώ από 12,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.