Την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές όπου η θερμοκρασία θα ανέβει άνω των 40° C, σε συνδυασμό όμως με το επίπεδο υγρασίας αλλά και το είδος της απασχόλησης, προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, υιοθετώντας την πρόταση των ειδικών οι οδηγίες να μην περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο, αλλά σε υπουργική απόφαση, προκειμένου να είναι δεσμευτικές για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Ετσι, η απόφαση αφορά εργαζομένους σε περιοχές όπου σύμφωνα με την ΕΜΥ ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι εξαιρετικά υψηλός. Και η απαγόρευση αναφέρεται σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery).
Αναλυτικά, στην απόφαση θεσμοθετούνται τρεις αιτίες για να επιβληθεί παύση εργασιών:
1) Η τιμή του βιοκλιματικού δείκτη WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) είναι μεγαλύτερη από 32,2. Ο συγκεκριμένος δείκτης που αξιοποιείται από την ΕΜΥ εκτιμά τη θερμική καταπόνηση που δέχεται ένας άνθρωπος. Παράλληλα θα ελέγχεται και ο δείκτης θερμικού στρες (ΘΥΒΜΑΣ), που διαμορφώνεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση και την ηλιακή ακτινοβολία.
2) Η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42° C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%.
3) Η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40° C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%. Ειδικά για εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η παύση εργασιών ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται άνω των 38° C.
Σύμφωνα με την απόφαση, εάν δεν τηρηθούν οι παραπάνω δεσμεύσεις, τότε η Επιθεώρηση Εργασίας σε ελέγχους που θα διεξαχθούν επιβάλλει πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης. Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, εάν είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους, δίδεται το δικαίωμα της τηλεργασίας.