Οι σαλβαδοριανές αρχές ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι συνέλαβαν 110 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες Κολομβίας, που κατηγορούν ότι ανήκαν σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος και οικονομικής απάτης που είχε θύματα χιλιάδες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ.
“Αποδείχθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης την οποία ίδρυσαν αλλοδαποί, κυρίως κολομβιανής υπηκοότητας”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο, διευκρινίζοντας πως η έρευνα διενεργήθηκε “τις τελευταίες ημέρες”.
Συνελήφθησαν 105 υπήκοοι Κολομβίας, υπήκοος Αργεντινής, υπήκοος Γουατεμάλας και “τρεις ημεδαποί”, διευκρινίστηκε.
Ορισμένοι είναι πρώην στρατιωτικοί ή πρώην αστυνομικοί, που εισήλθαν στο Σαλβαδόρ ως “τουρίστες” και πρότειναν πιστώσεις σε πελάτες, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στον εποπτικό φορέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα χρήματα που δάνειζαν εισέρχονταν στο Σαλβαδόρ υπό μορφή “εμβασμάτων ή τραπεζικών συναλλαγών” από το εξωτερικό, εξήγησε ο κ. Ντελγάδο.
Το κύκλωμα προσέφερε πιστώσεις με επιτόκιο 20% και οι πελάτες που σταμάταγαν να αποπληρώνουν τα δάνεια δέχονταν απειλές, ή υφίσταντο “κλοπή ταυτότητας” από τους κακοποιούς, που χρησιμοποιούσαν τις πιστωτικές κάρτες τους ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό, πάντα σύμφωνα με τις αρχές.
“Όταν τα θύματα αδυνατούσαν να πληρώσουν, οι εισπράκτορες προέβαιναν σε απειλές ή προσποιούνταν πως ήθελαν τους βοηθήσουν, ότι το χρέος τους θα ακυρωνόταν αν άνοιγαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σ’ αυτούς δίνοντάς τους τους κωδικούς πρόσβασης”, εξηγείται ε κοινή ανακοίνωση της αστυνομίας και της εισαγγελίας.
Από το 2021, το κύκλωμα έστειλε στην Κολομβία “πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια”, σύμφωνα με τον κ. Ντελγάδο, που πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του έλαβε πάνω από 3.000 καταγγελίες για οικονομική ή ηλεκτρονική απάτη “που διαπράχθηκε από Κολομβιανούς”.
Σύμφωνα με τον σαλβαδοριανό υπουργό Δικαιοσύνης Γουστάβο Βιγιατόρο, οι 110 συλληφθέντες ανήκαν σε “δομή gota a gota” [σ.σ. “σταγόνα-σταγόνα”, ενν. μικροπιστώσεις], είδος κυκλωμάτων που αρχικά δημιούργησαν κολομβιανά καρτέλ των ναρκωτικών το 1998 και δρουν σε διάφορες χώρες.
Οι αρχές θεωρούν πως με τα δάνεια ξεπλένονταν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε το 2022 “πόλεμο” εναντίον των συμμοριών, φυλακίζοντας σχεδόν 70.000 ανθρώπους.
Ο νεαρός πρόεδρος, 41 ετών, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024, χαίρει τεράστιας δημοτικότητας: οι εννέα πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ στους δέκα εγκρίνουν τον “πόλεμο” που κήρυξε στις “μάρας”, τις συμμορίες των δρόμων που κατατρομοκρατούσαν τους πολίτες. Ωστόσο οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν από τις αρχές πυροδότησαν επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τον ΟΗΕ. Παρατηρητές εκφράζουν εξάλλου εντεινόμενη ανησυχία επισημαίνοντας πως πρακτικά ασκεί εξουσία ενός ανδρός, χωρίς κανένα σύστημα ελέγχων και εξισορροπήσεων.