Τη διεύρυνση της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης», της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης στο νέο ΕΣΠΑ (προγραμματική περίοδο 2021-2027) με την ένταξη τεσσάρων ακόμη δήμων (Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης και Θερμαϊκού) ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Εππίσης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και αξιοποιεί 250 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητές της και εξασφάλισε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης στους 38 δήμους της.
«Με κάθε έργο, με κάθε δράση που υλοποιούμε, θα ερχόμαστε πιο κοντά στον μεγάλο, κοινό μας στόχο, την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας σε ενημερωτική εκδήλωση για τα έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και δρομολογούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.
Στο νέο κύκλο του συγκεκριμένου πυλώνα του ΕΣΠΑ θα ενταχθούν το έργο ανάπλασης, ανασχεδιασμού, αναβάθμισης και ανάδειξης του νέου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης μήκους 40 χιλιομέτρων, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και το ντεκ στην παλιά παραλία, τα οποία θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα ξεκινήσουν μόλις ο δήμος Θεσσαλονίκης μας φέρει έτοιμες τις μελέτες, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Χαρακτηρίζοντας το έργο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» πρωτόγνωρο ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κλήθηκαν να συνεργαστούν ο α’ και ο β΄βαθμός αυτοδιοίκησης και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οκτώ Δήμους (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών).
«Πρόκειται για έργα ορατά. Έχουν σχεδιαστεί και αποδοθεί στον κόσμο» είπε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της στρατηγικής αναφέροντας ενδεικτικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα πάρκα τσέπης, έξυπνη ιδέα και απαραίτητη για την πυκνοδομημένη πόλη και την ένταξη των προάσινων χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Ιπποκρατείου, στην Καλαμαριά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη αναβάθμιση όλων των χώρων πρασίνου και σύντομα έναρξη της βιοκλιματικής αναβάθμιση στις περιοχές Βότση και Κηφισιάς και στον δήμο Νεάπολης – Συκεών τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου προσθέτοντας ότι με παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έχει ζητηθεί και θα υλοποιηθεί ο φωτισμός των Κάστρων.
«Δεν ήταν εύκολη η πορεία, τα προβλήματα στους δήμους ήταν η έλλειψη υπηρεσιών, ανεπάρκεια χώρων, αυξανόμενες ανάγκες αλλά το κατόρθωμά μας αφορά τον τρόπο με τον οποίο περάσαμε όλες τις δυσκολίες, δεν αποθαρρύνθηκαμε και κατανοήσαμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων είναι πολλά περισσότερα από νούμερα, είναι και πράξεις» υπογράμμισε.
«Θέλουμε αναβάθμιση και ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ανάδειξη περιβαλλοντικής,πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι αυτονόητο σε κάθε Περιφέρεια της χώρας να είναι σε απόλυτη και αρμονική συνεργασία ο α’ με τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης και αντιστρόφως. Σε εμάς γίνεται πράξη, συζητάμε, σχεδιάζουμε και αποφασίζουμε από κοινού για να μην υπάρχουν έριδες, διχόνοιες και εντάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Τόνισε ακόμη ότι ένα μεγάλο εμβληματικό έργο είναι το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι στο Αγγελοχώρι και ότι η ισχυρή αυτοδιοικητική βούληση για την υλοποίησή του δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
Το πρόγραμμα δεν μας επιβλήθηκε και αυτό έχει μεγάλη σημασία, ο σχεδιασμός, η πρωτοβουλία, το όραμα να έρχεται από τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και να έχεις έναν πολύτιμο συνεργάτη την αυτοδιοίκηση β΄βαθμού που θα το υλοποιήσει, ανέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ήταν μία δημοκρατική διαδικασία που είχε το στοιχείο της ισότιμης συμμετοχής, είχε απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στην κάθε πρόταση, ευαιασθησία που αναδείκνυαν τα δημοτικά συμβούλια της κάθε περιοχής, πρόσθεσε ο κ. Καϊτετζίδης και μετέφερε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες των 38 δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η δεύτερη φάση του προγράμματος είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα, καθώς αυξάνονται οι δήμοι από 8 σε 12 και οι πόροι αυξάνονται από περίπου 100 σε 200 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης και σημείωσε ότι ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσό για να προχωρήσει την πράξη εφαρμογής για την πολεοδομική ενότητα 15 στο παραλιακό μέτωπο.
Για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών και κοινωνικών προκλήσεων στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούνται ολοκληρωμένες Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικά 191 έργα με 134 εκ. ευρώ για το αστικό πράσινο, την αναζωογόνηση των πόλεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Εκτός από τη Μητροπολιτική Ενόττητα Θεσσαλονίκης οι δράσεις υλοποιούνται σε αστικά κέντρα άνω των 10.000 κατοίκων, όπως οι Σέρρες (ενοποίηση δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, η Βέροια (αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, τα Γιαννιτσά (νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους πολίτες) η Νάουσα (εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης και καθαρές μεταφορές), η Κατερίνη (ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης διαδρομών) και η Έδεσσα (ενοποίηση του εμπορικού με το τουριστικό κέντρο).
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)