Ελέγχους χωρίς ειδοποίηση, ακόμα και από το γραφείο τους, θα μπορούν να διενεργούν οι έφοροι, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία για περιπτώσεις φοροδιαφυγής των φορολογουμένων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Επίσης, οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν να διενεργούν και επιτόπιους ελέγχους έξω από τις επιχειρήσεις για να διαπιστώνουν εάν εκδίδονται κανονικά οι προβλεπόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και «εφόδους» στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση, εφόσον υπάρχουν καταγγελίες εξ αποστάσεως ή βάσιμες ενδείξεις για φοροδιαφυγή.
Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι εφορίες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να ειδοποιούν τους φορολογούμενους για τον έλεγχο όπως ορίζεται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που περιλαμβάνεται στο νόμο που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή.
Αν υπάρχουν υποψίες ή ακόμη και καταγγελίες ότι έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή, θα είναι δυνατόν ο έλεγχος να γίνεται ακόμη και από το γραφείο του εφοριακού, χωρίς καμία ειδοποίηση. Κατά τους ελέγχους θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο στοιχείο (φορολογικές δηλώσεις, οικονομικές καταστάσεις ή έγγραφες καταγγελίες από τρίτους), χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη η παρουσία του ελεγχόμενου.
Ποιες επιχειρήσεις
Με την εγκύκλιο προβλέπεται επίσης ότι οι εφοριακοί θα μπορούν να ελέγχουν επιχειρήσεις, όπως διαγνωστικά κέντρα, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, πάρκινγκ και ιδιωτικά σχολεία, ώστε να διαπιστώσουν από τους πελάτες τους, αν έχουν εκδοθεί αποδείξεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν μή έκδοση αποδείξεων, οι ελεγκτές θα μπορούν να διενεργούν προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, εάν μετά την ολοκλήρωση των επαληθεύσεων από τον ελεγκτή προκύψει διαφοροποίηση της φορολογικής οφειλής του ελεγχομένου, σε σχέση με τις δηλώσεις που έχει υποβάλλει, θα επιδίδεται στο φορολογούμενο προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου, μαζί με το σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου.
Ο φορολογούμενος θα καλείται να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό του φόρου εντός 20 ημερών από την επίδοσή του. Όταν εκδοθεί οριστικό πόρισμα, θα έχει άλλες 20 μέρες.
Στη συνέχεια η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να προβαίνει μετά από έλεγχο σε έκδοση πράξης διόρθωσης οποιουδήποτε προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή προληπτικού προσδιορισμού φόρου, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί αιτιολογημένα ότι ο προηγούμενος προσδιορισμός φόρου ήταν ανακριβής ή εσφαλμένος.
Σε περίπτωση έκδοσης εντολής ελέγχου δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής δήλωσης για την φορολογία, τη φορολογική περίοδο ή την υπόθεση που αφορά ο φορολογικός έλεγχος.