Ισχυρές απώλειες στην περιοχή του 2,5% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου με φόντο τις μακροοικονομικές ανησυχίες μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch, ενώ η αγορά δείχνει να μην μπορεί να αξιοποιήσει ούτε την εβδομαδιαία πτώση ρεκόρ των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Brent διαπραγματεύεται με απώλειες 2,05 δολαρίων ή 2,4% με την τιμή του στα 82,86 δολάρια το βαρέλι.
Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει το δικό του συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να υποχωρεί κατά 2,09 δολ. ή 2,6% και βρίσκεται στα 79,28 δολ. βαρέλι.
Η αγορά πετρελαίου ακολουθεί σήμερα τη γενικότερη κατεύθυνση που έχουν τα assets ρίσκου παγκοσμίως, καθώς η απόφαση έκπληξη της Fitch να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από την κορυφαία βαθμίδα ΑΑΑ σε μία χαμηλότερα (ΑΑ+) έχει στρέψει τους traders σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν κατάφεραν να βρουν στήριξη ούτε από τη μείωση ρεκόρ των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, κατά 17,05 εκατ. βαρέλια – η μεγαλύτερη από όσο τηρούνται τα σχετικά αρχεία.
Όπως σημειώνουν πάντως traders στο Bloomberg, η αγορά δείχνει εν μέρει να αγνοεί την έκθεση λόγω του λεγόμενου συντελεστή προσαρμογής (adjustment factor – κάτι σαν περιθώριο λάθους) ο οποίος συνεχίζει εμφανίζει βίαιες μεταβολές. Κάτι που εγείρει αμφιβολίες για την ακρίβεια των αριθμών, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει έτσι στο μακροοικονομικό περιβάλλον.
“Οι μειώσεις των αποθεμάτων ήταν αναμφισβήτητα τεράστιες, αλλά γενικά χάνουμε ένα μέρος της εποχικής δυναμικής από εδώ και πέρα”, αναφέρει η Rebecca Babin, ανώτερη trader ενέργειας στην CIBC Private Wealth.
“Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι αρχίζει να βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο, επομένως η αγορά δεν αγοράζει αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα, αλλά τα αξιοποιεί ως ευκαιρία να πουλήσει αργό καθώς οι επόμενοι μήνες πιθανότατα θα φέρουν περιορισμό της ανάπτυξης”, προσθέτει.
Η αδυναμία που δείχνει η κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως επιβαρύνει επίσης τις τιμές, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, παρότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω της θερινής οδηγικής σεζόν.
Την ίδια ώρα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως, οι αναλυτές βλέπουν ότι η ζήτηση έχει κορυφωθεί με μεγάλες ποσότητες προμηθειών να αποθηκεύονται αντί να διυλίζονται σε βενζίνη και ντίζελ.