Δυναμώνει η «μάχη» στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με την είσοδο Ισπανών, Νορβηγών και …Κινέζων!
Η δυναμική είσοδος του ομίλου Μυτιληναίου στην λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με την Protergia δίνει το «έναυσμα» και σε άλλους, Έλληνες, αλλά και ξένους επιχειρηματίες να μπουν στην «μάχη» για την «πίτα» των 6 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι 3 εταιρίες από το εξωτερικό έχουν, ήδη, καταθέσει αίτηση για άδεια στη ΡΑΕ και περιμένουν την απάντηση.
Οι 2 εδρεύουν στην Ευρώπη, σε Ισπανία και Νορβηγία, ενώ, η 3η εξ’ αυτών εμφανίζεται να συνεργάζεται στενά με πολυεθνικό κολοσσό από την Κίνα.
Μάλιστα η μία από τις κινεζικές τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, έθεσε το θέμα σε συνάντηση των επικεφαλής της με τους με εκπροσώπους της ηγεσίας του YΠEKA.
Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί τόσο ανάμεσα στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, όσο και από αυτές που θέλουν να προσθέσουν στο επιχειρηματικό portfolio τους και την ενέργεια.
Έλληνες και ξένοι «στοχεύουν» σε συνολικό τζίρο τουλάχιστον 1 δις. ευρώ από την «πίτα» των 6 δις. ευρώ που ελέγχει σήμερα η ΔΕΗ, κατέχοντας μερίδιο 98% στην συγκεκριμένη αγορά!
7,5 ΕΚΑΤ. ΠΕΛΑΤΕΣ
Μετά τον Μυτιληναίο, τα περισσότερα από τα «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα της χώρας έχουν πάρει θέση στην αγορά:
Μπόμπολας, Λάτσης, Στασινόπουλος, Περιστέρης, Ιωάννου-Παρασκευαΐδης, Χανδρής αδημονούν για το άνοιγμα της αγοράς και πολύ περισσότερο για την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος και τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ.
Τα πολλά λεφτά άλλωστε στην ενέργεια δεν είναι ούτε από την παραγωγή ούτε από τις εισαγωγές και τη χονδρική, αλλά από το λιανεμπόριο προς τους 7,5 εκατ. καταναλωτές ρεύματος στη χαμηλή και μέση τάση, που αποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος από τα ετήσια έσοδα της ΔΕΗ.
Οι εταιρίες που θα παίξουν μεγάλο ρόλο το επόμενο διάστημα, εκτός της Protergia, είναι η Elpedison των ΕΛΠΕ (με βασικό τους μέτοχο τον όμιλο Λάτση) της ιταλικής Edison, της Ελλάκτωρ (Μπόμπολας) και Χαλκόρ (Στασινόπουλος), η Ήρων Θερμοηλεκτρική (ελέγχεται κατά 25% από την ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη), η Volterra A.E. κοινή (50%-50%) εταιρία του κατασκευαστικού ομίλου J&P Αβαξ των Δ. Ιωάννου-Ευθ.Παρασκευαΐδη και της ιταλικής Soregnia, η Green των αδελφών Βασιλειάδη και η Watt & Volt A.E που ανήκει στις οικογένειες Χανδρή και Παπαναγιώτου.
Μονάδα παραγωγής ρεύματος διαθέτει και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, με την Κόρινθος Power, όπου συμμετέχει ο Μυτιληναίος (35%-65%).
ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα δίνεται η δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν πακέτα ηλεκτρισμού της ΔΕΗ σε πολύ χαμηλές τιμές, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να μεταπωλούν σε οικιακούς καταναλωτές, εμπορικά καταστήματα και μικρές βιομηχανίες.
Με το ίδιο μοντέλο οι μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν επίσης να προμηθεύονται ενέργεια ανάλογα με τις ανάγκες τους, απευθείας από τον προμηθευτή μέσω διμερών συμβολαίων, χωρίς να μεσολαβεί η ημερήσια αγορά.
Οι δημοπρασίες θα αφορούν συνολική ισχύ 1.500 MW τον χρόνο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα περιλαμβάνουν δεκάδες επιμέρους «πακέτα» 3μηνης, 6μηνης, 9μηνης και 12μηνης διάρκειας. Το μεγάλο ερώτημα για τους ιδιώτες είναι αν οι τιμές που θα γίνονται οι δημοπρασίες θα είναι πράγματι συμφέρουσες γι’ αυτούς, αφού, επιδιώκουν να αγοράζουν κάτω από το κόστος της ΔΕΗ. Την απάντηση θα δώσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς στο κείμενο της νέας συμφωνίας με την Τρόικα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ελάχιστη τιμή των δημοπρασιών θα προκύψει από τον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ που έκανε η ΡΑΕ, αλλά θα καθοριστεί σε συνεργασία με την DG Comp.