Η ναυαρχίδα του Ρώσου ομογενούς, Eurocement κατέχει το 10,82% της Holcim που συγχωνεύεται με τη Lafarge
«Παράθυρο» στις business της Ελλάδας ανοίγει έστω και εμμέσως ο Φιλάρετος Καλτσίδης.
Ο Ρώσος ομογενής και 175ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 6,7 δισ. δολ., σύμφωνα με την περίφημη λίστα του περιοδικού Forbes, μέχρι σήμερα επισκεπτόταν την χώρα μας είτε για να γιορτάσει τα γενέθλιά του στα τέλη Μαΐου ή για να απολαύσει τις διακοπές του στην πολυτελή βίλα του στην Κορώνη.
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο μάλιστα, είχε πραγματοποιήσει και τον γάμο- υπερπαραγωγή της κόρης του Αλίνας στην Πύλο, όπου κατέφτασαν ινκόγκνιτο υψηλοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων φημολογείται πως ήταν και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Φαίνεται όμως, πως πλέον αποκτά «παρουσία» και στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και συγκεκριμένα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Πώς θα συμβεί αυτό; Πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα deals στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου: η συγχώνευση της γαλλικής Lafarge με την ελβετική Holcim, με την δεύτερη να απορροφά την πρώτη.
Βέβαια, η εν λόγω συμφωνία θα περάσει από την «κρίση» 15 επιτροπών ανταγωνισμού μέχρι να λάβει την σχετική έγκριση, καθώς θα δημιουργηθεί ένας όμιλος- γίγαντας με εκτιμώμενες ετήσιες πωλήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 36,5 δισ. ευρώ.
Το mega deal εφόσον εγκριθεί τελικά έχει όμως και ελληνικό «χρώμα». Ένας από τους ισχυρούς μετόχους της ελβετικής Holcim είναι και η Eurocement, η ναυαρχίδα του Φιλάρετου Καλτσίδη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στη Ρωσία με 16 παραγωγικές μονάδες σε Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Ουκρανία και πωλήσεις που προσεγγίζουν τα 2 δισ. δολ. ετησίως.
Η Eurocement κατέχει ποσοστό της τάξεως του 10,82% στην Holcim (σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση που παρουσιάζεται στο site του ελβετικού ομίλου) και μάλιστα, ο ομογενής billionaire φέρεται να έχει διαθέσει 2,3 δισ. δολ. για την απόκτηση του ποσοστού του. Σημειώνεται ότι η είδηση της συγχώνευσης Lafarge- Holcim εκτόξευσε την αξία της μετοχής και οι μέτοχοι έβγαλαν σημαντικές υπεραξίες.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ως γνωστόν, από την στιγμή που η Holcim απορροφά τον γαλλικό όμιλο Lafarge- πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα εγκριθεί- θα έχει και «λόγο και ρόλο» σε όλες τις θυγατρικές της Lafarge, μεταξύ των οποίων και στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές.
Καθώς δε, οι Ελβετοί δεν έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά, αυτό «γεννά» αισιοδοξία πως οι ελληνικές μονάδες δεν θα κλείσουν ή δεν θα «ψαλιδιστούν», όπως θα συμβεί ενδεχομένως σε άλλες αγορές, όπου διαθέτουν και οι Γάλλοι και οι Ελβετοί εργοστάσια τσιμέντου.
Όπως και να έχει όμως, στην διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής επικρατεί αγωνία και «παγωμάρα» για την επόμενη ημέρα του deal, καθώς πλέον η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία μπαίνει σε ένα «νέο κύκλο» εξελίξεων, σε σχέση με όσα θα διαδραματισθούν από την χάραξη μιας κοινής πολιτικής στην διεθνή αγορά μεταξύ Lafarge και Holcim.
Οι αλλαγές σε πρόσωπα και όχι μόνο αναμένεται να απασχολήσουν τους επικεφαλής του νέου εταιρικού σχήματος, όπως και το γενικότερο business plan για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας αποτελεί ένα μικρό μόνο «κομμάτι» του νέου διεθνούς σχήματος- γίγαντα.
Οι ζημίες ύψους 136,2 εκατ. ευρώ το 2013 (από 76,6 εκατ. ευρώ το 2012) σε συνδυασμό με το καινούριο «μέτωπο» της ΑΓΕΤ Ηρακλής με το Δημόσιο σχετικά με τη νομική αντιδικία για τα 44 εκατ. ευρώ, αλλά και η «βύθιση» της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελούν σίγουρα «ακανθώδη» ζητήματα. Πάντως, η Lafarge μέχρι σήμερα έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά. Τώρα αν ο Φιλάρετος Καλτσίδης- λόγω και των ελληνικών ριζών του- έχει ως μέτοχος της Holcim κάποιο ρόλο στο νέο σχήμα και σε ποιο βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο εγχώριο γίγνεσθαι της τσιμεντοβιομηχανίας, αυτό μένει να φανεί.