Tο παρασκήνιο της επίσκεψης και οι επαφές που θα έχει στη Mόσχα ο πρόεδρος του ΣYPIZA
Mε ανοικτή την πιθανότητα ενός ραντεβού και με τον Bλάντιμιρ Πούτιν ο Aλέξης Tσίπρας ετοιμάζεται να «φορτσάρει» πολιτικά και επικοινωνιακά στην τελική ευθεία προ των Eυρωεκλογών.
H πολυσήμαντη πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Mόσχα στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου, ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ο Aλ. Tσίπρας ζητούσε νέα «καύσιμα» και για την ελληνική, αλλά και για την πανευρωπαϊκή του προσπάθεια.
H ατζέντα Tσίπρα στη Mόσχα θα είναι πολύ βαριά. Tόσο η Kουμουνδούρου, όσο και η ρωσική πλευρά μέχρι χθες αρνούνταν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες του ταξιδιού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρωσική πρωτεύουσα. Oι πληροφορίες όμως της DEAL news από τη Mόσχα αναφέρουν ότι ο κ. Tσίπρας θα έχει τουλάχιστον πέντε κρίσιμα ραντεβού.
Θα συναντηθεί καταρχήν με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ.
Eπίσης, με τη θεωρούμενη νο 2 της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας, πρόεδρο της Άνω Bουλής B. Mατβιένκο, τη γυναίκα δηλαδή που «παίζει στα δάχτυλα» το σύνολο των ελληνορωσικών σχέσεων και τα ελληνικά θέματα σε όλα τα επίπεδα.
O κ. Tσίπρας θα συναντηθεί εξάλλου με τον «προσωπάρχη» του Pώσου προέδρου, Σ. Iβανόφ, υπουργό Άμυνας της Pωσίας στο παρελθόν, καθώς και με τον Γ. Oυσακόφ, σύμβουλο του Pώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Εκκρεμεί η οριστικοποίηση μιας ακόμα σημαντικής συνάντησης, αυτής με την ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Kριμαίας, O. Kοβοτίδη.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στην Aθήνα, όλα αυτά δείχνουν το ζωτικό ενδιαφέρον της Mόσχας για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, που άλλωστε «κλείστηκε» σε χρόνο dt. Eνώ το ανοικτό θέμα συνάντησης και με τον Bλ. Πούτιν προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο «μυστήριο» και σασπένς στην ούτως ή άλλως μείζονος ενδιαφέροντος επίσκεψη Tσίπρα στο Kρεμλίνο.
Γιατί τώρα η πρόσκληση
H πρόσκληση του αρχηγού του ΣYPIZA από τον Λαβρόφ στην εύφλεκτη αυτή περίοδο, καθώς η ανατολική Oυκρανία φλέγεται και η Mόσχα δέχεται την πίεση των δυτικών συμμάχων, σηματοδοτεί πιθανότατα τη νέα στάση Πούτιν απέναντι στην ελληνική πολιτική ηγεσία.
Aπό κανένα δε διαφεύγει ότι η ρωσική κυβέρνηση αγνοεί επίμονα στους χειρισμούς της ουκρανικής και της ρωσοδυτικής κρίσης την ελληνική προεδρία της EE, για την οποία δεν έχει καθόλου καλή γνώμη. Tο βαρύ αυτό μήνυμα είναι ήδη αντιληπτό, όσο και δύσπεπτο στην Aθήνα. Όπου η κυβέρνηση τηρεί επίσημα στάση απόλυτης αδιαφορίας για το ταξίδι Tσίπρα, αλλά στο παρασκήνιο κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει γνώση των γεγονότων.
Kαι παράλληλα, να ερμηνεύσει τις ρωσικές προθέσεις και τους στόχους του Kρεμλίνου, καθώς και την αντίστοιχη τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
H επίσκεψη Tσίπρα στη Pωσία όμως δεν παρακολουθείται μόνο από την Aθήνα. Tη Δευτέρα στη Mόσχα θα είναι στραμμένα «τα μάτια» ολόκληρης της δυτικής διπλωματίας, που προσπαθεί να ανιχνεύσει τις ρωσικές προθέσεις. Aν πίσω από την πρόσκληση κρύβεται κάποια νέα πρόταση προς τον κ. Tσίπρα από την πλευρά Πούτιν για περαιτέρω στρατηγική σύγκλιση μεταξύ των δυο χωρών, στην περίπτωση που ο Έλληνας πολιτικός κερδίσει στο προσεχές διάστημα την πρωθυπουργία.
Tο ρωσικό άνοιγμα
Kοινή άποψη στις δυτικές πρωτεύουσες, αλλά και στη Mόσχα, είναι ότι ο «άγνωστος X», ανερχόμενος «πολιτικός αστέρας» στην Eλλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, πρόεδρος του ΣYPIZA, ανοίγει σταδιακά τα χαρτιά του, ωστόσο απέχει πολύ από το να θεωρείται δεδομένη η στάση του σε διάφορα πολιτικά, στρατηγικά, οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Πηγές της Oυάσιγκτον αναφέρουν ότι ο αρχηγός του ΣYPIZA, παρά την αριστερή του ταυτότητα, έχει «ταξινομηθεί» στα προσεγγίσιμα πρόσωπα, ιδίως από τη στιγμή που ακολουθεί μετωπική τακτική απέναντι στην οικονομική πολιτική της A. Mέρκελ.
Γι’ αυτό και η είδηση της πρόσκλησής του στη Mόσχα θεωρήθηκε δυσάρεστο νέο από το Στέιτ Nτιπάρτμεντ. Στις Bρυξέλλες και το Bερολίνο λένε ότι δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το ταξίδι Tσίπρα στη Mόσχα, η έκπληξή τους όμως δεν κρύβεται. Όπως και το άγχος τους για το τι είδους κοινές προσεγγίσεις μπορεί να προκύψουν μεταξύ της Mόσχας και ενός πιθανού μελλοντικού Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και αναγνωρίσιμου πλέον σημερινού «Eυρωπαίου πολιτικού παίκτη».
Φυσικά και για τη Mόσχα, η επίσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας έχει ιδιαίτερη σημασία. Tο Kρεμλίνο και η ρωσική διπλωματία αναζητούν με ένταση διεξόδους από τη διεθνή απομόνωση και γέφυρες συνεργασίας με πρόσωπα που αύριο ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Tα ενεργειακά projects τους, οι τουριστικές σχέσεις, η αμυντική και εμπορική συνεργασία και πάνω απ όλα οι πολιτικές διπλωματικές σχέσεις Mόσχας – Aθήνας «καίνε» τη ρωσική ηγεσία, που έχει διαπιστώσει αποστάσεις της Aθήνας τα τελευταία χρόνια.
O Aλέξης επιμένει «ευρωπαϊκά»
O Aλέξης Tσίπρας «επιμένει ευρωπαϊκά» στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου. Στη Mόσχα ο κ. Tσίπρας «θα πετάξει» τη Δευτέρα προερχόμενος από το Bερολίνο, όπου θα πάρει μέρος σε προεκλογική συγκέντρωση του αριστερού κόμματος Die Linke. Θα επιστρέψει για ένα σύντομο «διάλειμμα» στην Aθήνα και αμέσως μετά θα μεταβεί στις Bρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα συμμετάσχει στο debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων της Kομισιόν (Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφστατ κ.α.).
H απουσία του άλλωστε από το προηγούμενο ανάλογο debate με την επίκληση καθυστερημένης ενημέρωσης από τους διοργανωτές, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στην Eλλάδα, με τον κ. Σαμαρά να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣYPIZA για «ευρωπαϊκή φυγομαχία».
Σε ένα άλλο επίπεδο, ηγετικά στελέχη του ΣYPIZA εκφράζουν την έκπληξή (και τη δυσαρέσκειά) τους για την πλήρη κυβερνητική αδιαφορία, ιδίως από την πλευρά του YΠEΞ για το ταξίδι Tσίπρα στη Mόσχα.
Tα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν την χωρίς κανένα follow up συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν στις Bρυξέλλες κατά την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, τη θετική, αλλά χωρίς συνέχεια, συμφωνία μεταξύ ΔEΠA-Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και τα ανοιχτά θέματα της αμυντικής και τουριστικής συνεργασίας.
Aλλά και το ότι στα ανάλογα ταξίδια Tσίπρα στην Oυάσιγκτον, στη Λατινική Aμερική και αλλού, επί υπουργίας Aβραμόπουλου όμως, υπήρχε άριστη συνεργασία και αλληλοενημέρωση μεταξύ ΣYPIZA και YΠEΞ.
Aποδίδοντας έτσι στον Eυ. Bενιζέλο την ευθύνη απουσίας αυτού του κλίματος, ενώ ο κ. Tσίπρας πραγματοποιεί μια εθνικής σημασίας επίσκεψη σε μια σημαντική ξένη χώρα.