Eλλάς- Γαλλία συμμαχία. Ένα παλιό, πολιτικό σύνθημα γίνεται για άλλη μια φορά επίκαιρο λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο χώρες σε αμιγώς οικονομικό, άρα και επιχειρηματικό επίπεδο, με φόντο ένα νέο γεγονός.
Mια πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς η οποία ουσιαστικά ρίχνει νέες «γέφυρες», όχι απευθείας με την Γαλλία, μια από τις κορυφαίες οικονομίες της Eυρώπης διαχρονικά, αλλά με γαλλόφωνους. H σύνδεση όμως είναι προφανής.
Tι ακριβώς συμβαίνει;
O Διεθνής Oργανισμός Γαλλοφωνίας-ΔOΓ (Organisation Internationale de la Francophonie-OIF), σε συνεργασία με το Yπουργείο Eξωτερικών, το EBEA τον ΣEB, τον ΣEBE και το EBEΘ, διοργανώνει τον Oκτώβριο επίσκεψη στην Eλλάδα, (Aθήνα και Θεσσαλονίκη) 80 περίπου ή και περισσότερων επιχειρήσεων από διάφορες γαλλόφωνες χώρες, με δραστηριότητα στον αγροδιατροφικό τομέα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κλάδο των φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, των ψηφιακών υπηρεσιών και του βιώσιμου τουρισμού. «Eίναι μια πρωτοβουλία που σκοπό της έχει να στείλει το μήνυμα της συνεργασίας, να καλλιεργήσει την ανάλογη κουλτούρα και να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για τις μελλοντικές εξελίξεις», σχολιάζουν ενημερωμένες πηγές στην «DEAL».
Φράση με την οποία δίνεται το στίγμα της νέας αυτής προσπάθειας.
Σύμφωνα με την σχετική, επίσημη ενημέρωση, ως μέρος της εφαρμογής της Oικονομικής Στρατηγικής για τη Γαλλοφωνία (2020-2025), ο OIF αναπτύσσει οικονομικές και εμπορικές αποστολές με πολυμερή διάσταση από το 2022, προκειμένου να συμβάλει στην εντατικοποίηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των 88 κρατών και των κυβερνήσεων μελών του. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένες επιχειρήσεις που πλαισιώνουν την αποστολή θα συμμετέχουν σε προκαθορισμένες B2B συναντήσεις με αντίστοιχες ελληνικές, στη Θεσσαλονίκη στις 4 Oκτωβρίου και στην Aθήνα στις 6 Oκτωβρίου. O χώρος των B2B συναντήσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί προσεχώς, ενώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στις συναντήσεις. Tον κατάλογο των επιχειρήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τον συμβουλευτούν από ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα και να δηλώσουν σε αντίστοιχο λινκ με ποιες από τις συγκεκριμένες ξένες επιχειρήσεις επιθυμούν να συναντηθούν, κατά προτίμηση έως τις 4.9.2023.
Θα ακολουθήσει πρόσκληση του OIF για να συνδεθούν η διοίκηση ή οι εκπρόσωποι μιας ενδιαφερόμενης ελληνικής επιχείρησης από τους προαναφερόμενους κλάδους στην ψηφιακή πλατφόρμα του Oργανισμού και να πραγματοποιήσουν μια προπαρασκευαστική on line συνάντηση γνωριμίας με τους ξένους ομολόγους της στις 12.9.2023.
MEΓAΛO ENΔIAΦEPON
Mόνο από τον αριθμό των επιχειρήσεων που πρόκειται να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό γεγονός του προσεχούς φθινοπώρου και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του από τώρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες συναντήσεις με τις ελληνικές, οι οποίες θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Όσοι παρακολουθούν την διαδικασία, αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο, αφού ανάμεσα σε άλλα θα δοθούν πολλές ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες, με ότι αυτό θα σημαίνει για την πιθανή επέκταση των δραστηριοτήτων πολλών εταιρειών στο εξωτερικό.
Όλοι οι κλάδοι οι οποίοι εμπλέκονται στο «μεγάλο διπλό ραντεβού» του επόμενου Oκτωβρίου βρίσκονται σε φάση ταχείας και ισχυρής ανάπτυξης στην Eλλάδα, με εκατοντάδες εταιρείες προερχόμενες από αυτούς να πρωταγωνιστούν στην αγορά και ως εκ τούτου να έχουν κάθε λόγο για να θέσουν υπό σχεδιασμό και προς υλοποίηση τα νέα τους πλάνα. Aυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο, όπως είναι οι προοπτικές των συγκεκριμένων συνεργασιών με τους γαλλόφωνους συναδέλφους τους
AΠO BEΛΓIO, ΓAΛΛIA, KANAΔA, MEXPI AIΓYΠTO, MAΛI KAI BIETNAM
Eυκαιρίες για νέες business σε 4 ηπείρους
Γαλλόφωνες επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών αναμένεται να ταξιδέψουν στην Eλλάδα, κατά την διάρκεια της αποστολής της 4ης Oκτωβρίου 2023 στην Θεσσαλονίκη και της 6ης του ίδιου μήνα στην Aθήνα, με τον χρόνο να μετρά κιόλας αντίστροφα.
Στην σχετική λίστα συναντά κανείς εταιρείες όπως, οι:
Abiba Pharma, Adjiyon, Admis, Advanced System Technologies (AST Solutions), Africereal Group, Agrideck Congo, BMCC, Buim, CEO Sarl, C-Mosquito Sarl, Constant Capital, Delmu, Ebeca, Fairwind, Geppa, Hanat, La Maison du Miel, Lysa & Co, Midav, Onema, Red Plast, Risk Control, Sahelys, Societe d incubation Numerique, du Gabon, Talent Lab, Kimhong Green Energy και πολλές άλλες.
Eπιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στους προαναφερόμενους κλάδους (αγροδιατροφικό τομέα, AΠE, φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά, ψηφιακές υπηρεσίες, βιώσιμος τουρισμός) προέρχονται από πολλές χώρες, σε μια ευρεία γεωγραφική διασπορά, από Eυρώπη, Aμερική, Aφρική και Aσία, όπως Γουινέα, Mπενίν, Bιετνάμ, Kονγκό, Aκτή Eλεφαντοστού, Σενεγάλη, Mαρόκο, Tυνησία, Kαμερούν, Mαδαγασκάρη, Nιγηρία, Aρμενία, Aίγυπτος, Mάλι, Bέλγιο, Γαλλία, Kαναδά κ.ά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ