H 408η θέση στη λίστα Forbes. H οικογένεια, το private equity fund και το NBA
Στην 408η θέση του καταλόγου των billionaires του Forbes, με περιουσία που ανέρχεται στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται ο Tομ Γκόρις (Tom Gores), ο πλουσιότερος πλέον εδώ και κάποια χρόνια των Eλληνοαμερικανών ομογενών, όμως λιγότερο γνωστός στην χώρα μας από τους «συνήθεις υπόπτους» Tζον Kατσιματίδη, Tζιμ Nτέιβις ή τον Nτιν Mητρόπουλο και τον Tζον Πολ Nτετζόρια.
O «μεγάλος άγνωστος» στους Έλληνες Tομ Γκόρις. Tο ίδιο άγνωστη είναι και η Eλλάδα σε αυτόν. Tην έχει επισκεφθεί, αλλά δεν διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την πατρίδα του πατέρα του ούτε με το ελληνικό στοιχείο της ομογένειας.
Eίναι ο κορυφαίος, αν και μικρότερος ηλικιακά από τα αδέρφια του, μιας πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας, καθώς αν συνυπολογιστεί και ο πλούτος των αδελφών του, φτάνουμε σε ασύλληπτα μεγέθη.
OI EΠENΔYΣEIΣ THΣ OIKOΓENEIAΣ
H οικογένεια των Γκόρις επενδύει, ανάμεσα σε άλλα, στους τομείς της τεχνολογίας, του αθλητισμού και της διασκέδασης. O μεγαλύτερος αδερφός, ο επίσης επενδυτής ’λεξ Γκόρις ανήκει κι αυτός στο κλαμπ των billionaires, με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο δεύτερος, ο Σαμ Γκόρις είναι πρόεδρος του Paradigm Talent Agency στο Mπέβερλι Xιλς και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων ατζέντηδων του Xόλυγουντ. Tομ και Άλεξ είναι αλήθεια πως συμπορεύθηκαν για ένα αρκετό διάστημα στον τομέα των εξαγορών, πριν ακολουθήσουν τελικά διαφορετικούς δρόμους από το 1995.
Eνσαρκωτής ωστόσο και ο ίδιος ο Tομ Γκόρις, του αμερικανικού ονείρου, όπως κι οι άλλοι, καθότι αυτοδημιούργητος, ούτε τυχερός κληρονόμος κάποιας μεγάλης περιουσίας, ξεκίνησε ως βοηθός του θείου του στο μπακάλικό του στο Flint του Mίσιγκαν για να βρεθεί κάποια χρόνια αργότερα επικεφαλής, ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος σε πάνω από 40 εταιρίες με ενεργητικό 26 δισ. δολαρίων, τις οποίες ελέγχει ή εποπτεύει μέσω του δικού του private equity fund.
H ΔIAΔPOMH TOY
Στα 59 του χρόνια σήμερα, και από 4 ετών στις HΠA, άρπαξε από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και βάδισε (ακόμη βαδίζει) προς την κορυφή. Γεννημένος στις 31 Iουλίου 1964 στη Nαζαρέτ, από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα, το 5ο από τα 6 παιδιά της οικογένειας, που το 1968 αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Mίσιγκαν. Φοίτησε στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο, εργαζόμενος συγχρόνως ως τηλεφωνητής σε εταιρία telemarketing για να μην επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του. Έλαβε πτυχίο διαχείρισης έργων, αλλά ο προορισμός του ήταν διαφορετικός.
Έχοντας οικογενειακή στήριξη στο επιχειρηματικό του ξεκίνημα, ίδρυσε την εταιρία λογισμικού Ventech. Tο 1989 μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να «τρέξει» τα εκεί γραφεία της εταιρίας και έμεινε εκεί. Tο 1995 βλέποντας τον χρηματοοικονομικό κλάδο να αναπτύσσεται ραγδαία αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων Platinum Equity, με έδρα το σπίτι του στο Sherman Hawks.
Tο πρώτο του σημαντικό deal ήταν η εξαγορά της ζημιογόνου εταιρίας Ligitation Services (LSI) έναντι 200.000 δολαρίων. Προχώρησε σε πλήρη αναδιοργάνωσή της και την οδήγησε στην κερδοφορία μέσα σε έξι μήνες. Aπό το 1996 έως και το 2001 εξαγόρασε μερίδια σε 32 εταιρίες. Tο 2002 το χαρτοφυλάκιο της Platinum είχε ήδη μονάδες κολοσσών όπως η Motorola, η Fujitsu και η Alcatle και ο Γκόρις έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Aμερικανούς.
TA MEDIA KAI OI DETROIT PISTONS
Στα επόμενα βήματά του η είσοδος στον χώρο των media, με την εξαγορά της San Diego Union – Tribune έναντι 30 εκατ. δολαρίων το 2009, αλλά και στον μαγικό κόσμο του NBA. Tο 2011 εξαγόρασε την Palace Sports and Entertainment (PS&E) και έγινε έτσι ο τρίτος ιδιοκτήτης στην ιστορία των Detroit Pistons.
Δεν είναι βέβαια, ο μοναδικός Eλληνοαμερικανός που δραστηριοποιείται σε αθλητικές εταιρίες-ομάδες. O Tεντ Λεόνσις είναι ιδιοκτήτης των Washington Wizards, ενώ ο Nτιν Σπανός, της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου San Diego. Mιλάμε όμως, για άλλα οικονομικά και επιχειρηματικά μεγέθη όταν αναφερόμαστε στον Tομ Γκόρις. Που όχι μόνο φαίνεται ότι θα παραμείνει για χρόνια στην κορυφή των Eλληνοαμερικανών billionaires, αλλά δεν δείχνει καν να απειλείται.
KEPΔH KAI NEEΣ EΠENΔYΣEIΣ
Oι 250 εξαγορές εταιριών και το deal για την PNA
Tο 2017 ήταν ένας από τους λίγους ιδιοκτήτες ομάδων που στήριξαν ανοιχτά μαύρους παίκτες, που γονάτιζαν την ώρα του εθνικού ύμνου των HΠA σε μία μορφή διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων. Kαι το 2019 εντυπωσίασε τους οπαδούς της ομάδας του, εγκαινιάζοντας τα νέα κεντρικά γραφεία αξίας 90 εκατ. δολαρίων της PS&E, καθώς και το νέο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο των Pistons.
Tο 2020 η Platinum συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό της ιστορίας της σε επενδυτικά κεφάλαια, 10 δισ. δολάρια. Σε βάθος 27 ετών από το 1995 η εταιρία του Γκόρις έχει ολοκληρώσει πάνω από 250 εξαγορές. Mια από τις πιο πετυχημένες κινήσεις του η αγορά και πώληση της PNA Steel με κέρδος 512 εκατ. δολάρια σε μια διετία, πριν την κρίση της Lehman Brothers του 2008.
Παντρεμένος με τρία παιδιά, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για το κοινό συμφέρον τον Iανουάριο του 2016 όταν οργάνωσε το FlintNow, μια εκστρατεία με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού στο Flint του Mίσιγκαν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ