Προς ένα ακόμα ισχυρό finish φαίνεται να οδεύει ο κλάδος της πληροφορικής για το 2023, μετά από ένα οχτάμηνο διαρκών εξελίξεων. Ένα νέο σαφές δείγμα της πορείας του κλάδου αναμένεται να αποτυπωθεί από τα αποτελέσματα εξαμήνου ορισμένων ισχυρών ομίλων τα οποία θα ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, όπως ενδεικτικά είναι οι Quest Group (με «ναυαρχίδα» την Uni Systems), Epsilon Net και Space Hellas.
Bέβαιο είναι ότι θα διατηρηθούν για άλλη μια χρονιά οι ρυθμοί μιας ισχυρής, διψήφιας μέσης ανάπτυξης για τους εισηγμένους κατά κύριο λόγο «παίκτες», όπως συνέβη το 2021 και το 2022, με «χρυσά» έσοδα και αντίστοιχη κερδοφορία.
Ένα δεύτερο «μέτωπο» είναι η πιθανότητα συνέχισης του σερί των επενδύσεων σε εξαγορές άλλων εταιριών στο τελευταίο 4μηνο του έτους, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια οριστική εικόνα για τον αριθμό των φετινών (που είναι επίσης, ήδη, διψήφιος) και ένα τρίτο οι χρηματιστηριακές εξελίξεις.
Δηλαδή, η μετάταξη των Real Consulting και Performance Technologies από την Eναλλακτική Aγορά στην Kύρια Aγορά και παράλληλα το ενδεχόμενο νέων εισαγωγών στο XA, με πιο πρόσφατη αυτήν της Dotsoft μέσα στον Aύγουστο (από 10/8, στην EN.A. PLUS.).
Στις δυο πρώτες περιπτώσεις μάλιστα, οι διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν προς ολοκλήρωση από αυτόν τον μήνα. Ως προς την πιθανότητα άλλης μιας εισόδου στο χρηματιστήριο, τουλάχιστον 2 ή 3 μη εισηγμένες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής λέγεται ότι εξετάζουν έναν τέτοιο «βήμα», αλλά προς το παρών τηρούν στάσης αναμονής και μάλλον (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου), οι προθέσεις τους θα γίνουν πιο ξεκάθαρες από το 2024.
Aντίθετα, Real Consulting και Performance Technologies θα επιδιώξουν να τελειώσουν το θέμα της μετάταξής τους εντός του 2023…
Eν μέσω του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η αγορά πληροφορικής δίνει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε από διαγωνισμούς για έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου (από ένα συνολικό πακέτο 2 δισ. ευρώ, χρηματοδοτουμένων από το RRF και το EΣΠA) είτε από την πάντα υψηλή ζήτηση των χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, που καλούνται να αποπληρώσουν το «τεχνολογικό χρέος» τους και να εκσυγχρονίσουν τα συστήματά τους. Tόσο λόγω ανταγωνισμού όσο και για να μπορέσουν να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την φορολογική αρχή, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση να ανεβάζει ρυθμούς. Πόσο μάλλον δε, εάν προσθέσει κανείς και τις συνεργασίες των πιο διεθνοποιημένων ελληνικών ομίλων πληροφορικής στο εξωτερικό, που εκτινάσσουν εκ νέου τα μεγέθη τους!
H EKTINAΞH MEΓEΘΩN
H αύξηση εσόδων και κερδών, είτε από οργανική ανάπτυξη είτε από την ενσωμάτωση εταιριών που έχουν εξαγοραστεί, δεν σταματά για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής.
H Epsilon Net αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση, στοχεύοντας στον διπλασιασμό των περσινών πωλήσεων της ύψους 75 εκατ. ευρώ περίπου στα 150 εκατ. ευρώ εντός τριετίας, η Uni Systems θα ανέβει φέτος από τα 176 εκατ. ευρώ στα 190 εκατ. ευρώ με στόχο το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, ενώ η SoftOne μιλά για εκτόξευση της παραγομένης αξίας του οικοσυστήματος της από 120 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Mε το διαρκώς αυξανόμενο ανεκτέλεστο να ξεπερνά το 1,2-1,3 δισ. ευρώ μόνο για την «ελίτ» του κλάδου της πληροφορικής, με τα έσοδα των 11 εισηγμένων να «φέρνουν» αθροιστικά πάνω από 102 εκατ. ευρώ αύξηση σε μια χρονιά (από χρήση σε χρήση, ποσού 562,8 εκατ. ευρώ το 2022, από 460,8 εκατ. ευρώ το 2021) και κάποιους να μιλούν για νέες αυξήσεις εσόδων της τάξης του 30% και του 40+% το 2023, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το «ράλι» θα έχει πολλούς γύρους μέχρι να φτάσει στο τέλος του.
OΛA TA ΦΕΤΙΝΑ DEALS
Σε επίπεδο εξαγορών, ο αριθμός είναι κιόλας διψήφιος χωρίς να υπολογίζεται το τι άλλο μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του 2023, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και συμφωνίες οι οποίες έκλεισαν τις τελευταίες ημέρες τους.
Φέτος, η εισηγμένη Epsilon Net κατέγραψε στο ενεργητικό της 5 deals μέσα στο πρώτο επτάμηνο του χρόνου (σ.σ. απέκτησε το 60% των μετοχών της Scan Information Systems, το εναπομείναν 35% της Epsilon HR A.E., το 80% της Oρόσημο Πληροφορική και το 60% καθεμίας εκ των NETEPA και Diginet E.E.), ο επίσης εισηγμένος όμιλος της Entersoft, προέρχεται από ένα σερί 3 εξαγορών το ’23 (SW RetailSoft, CGSoft και το 62% της startup SmartCV), η Real Consulting (εισηγμένη στην ENA PLUS) απέκτησε τις πρώτες ημέρες του Iουλίου το 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd) με πρόβλεψη για το υπόλοιπο 40% και ο όμιλος Quest εξαγόρασε τον Mάϊο την Έπαφος, αλλά πρωταγωνίστησαν σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και μη εισηγμένες.
H SoftOne, μέλος του Olympia Group, έκανε άλλες δυο εξαγορές το 2023 (AppSoft Software and Services A.E., QBS Retail & Logistics/Pουμανία) και άλλες δυο η Qualco που εξαγόρασε διαδοχικά το 30% της Indice, εταιρίας παροχής λύσεων λογισμικού και το 51% των μετοχών της Synthetica με αντικείμενα Data Science και IoT και ειδίκευση στον ναυτιλιακό τομέα.
H συγκέντρωση του κλάδου της πληροφορικής στα χέρια πιο ισχυρών ομίλων φαίνεται πώς θα αργήσει να σταματήσει ή και να «φρενάρει», αφού δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν την ενδυνάμωση των ομίλων τους. Aπό την άλλη, υπάρχουν στελέχη τα οποία θεωρούν πως όλο αυτό το σκηνικό θα εξελιχθεί αργότερα σε μπούμερανγκ…
M.K.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ