Σύντομα το Ηράκλειο θα συνδεθεί αεροπορικά με το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού από και προς την Κρήτη, ανέφερε ο Κυβερνήτης του Νότιου Σινά -Υποστράτηγος Khalid Fouda κατά την εκδήλωση υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας του Σαρμ Ελ Σέιχ με τον Δήμο Ηρακλείου.
Η εκδήλωση που αποτελεί το πρώτο βήματης αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους της πόλης του Ηρακλείου ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και εκ μέρους της πόλης Σαρμ Ελ Σέιχ ο Κυβερνήτης του Νότιου Σινά -Υποστράτηγος Khalid Fouda. θα ακολουθήσει επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Ηρακλείου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου θα επισφραγιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα Ομάρ Αμέρ Γιούσεφ και αντιπροσωπεία της αιγυπτιακής πόλης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσσού Μεθόδιος, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης, Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Οικονομικών Μανολής Βασιλάκης, Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μανδαλάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, κ.α..
Πρόκειται για μια ακόμη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με Δήμο άλλης χώρας και έχει ως στόχο την προαγωγή και σύσφιξη των οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της φιλοξενίας, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των δύο συμβαλλόμενων μερών.
Το Σαρμ ελ Σέιχ του Νοτίου Σινά είναι πόλη και λιμάνι της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα. Σήμερα θεωρείται πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι σχέσεις Κρήτης και Αιγύπτου έχουν μια βαθιά ιστορία ήδη από την προϊστορική εποχή γεγονός που τεκμαίρεται από την πληθώρα των αρχαιολογικών ευρημάτων στις δύο αυτές περιοχές. Αλλά και σε μεταγενέστερη ιστορική περίοδο, το Σινά και το Ηράκλειο συνδέονται με κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, όπως ο ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών,(το σημερινό Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης), καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β’ Βυζαντινή Περίοδο μέχρι το 1669, αποτελώντας θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης.
«Η Κρήτη και η Αίγυπτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες από χιλιετίες. Σε ανασκαφές Μινωικών τάφων ανεβρέθησαν Αιγυπτιακά αντικείμενα, εισηγμένα από τους Μινωίτες ναυτικούς. Αντιστοίχως, Καμαραϊκά αγγεία της αρχαίας Κρήτης, βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου στο σύντομο χαιρετισμό του.
Το Ηράκλειο πόλη και λιμάνι στην θάλασσα της Μεσογείου, το Σαρμ Ελ Σέιχ πόλη και λιμάνι στην Ερυθρά θάλασσα, ατενίζουν το σήμερα με αισιοδοξία και προοπτικές. Με βάση την σταθερή ιστορική σχέση μεταξύ του αιγυπτιακού και του ελληνικού λαού, προχωρούμε στο πρόγραμμα αδελφοποίησης των δύο τόπων. Με συγκεκριμένα βήματα, κι επιδιώκοντας να εδραιωθούν οι σχέσεις και οι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο πόλεων, στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος», κατέληξε.
Ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά από την πλευρά του ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την περιοχή του η σημερινή αδελφοποίηση αφού θα φέρει ακόμα πιο κοντά τους δυο λαούς. Όπως μάλιστα σημείωσε, σύντομα το Ηράκλειο θα συνδεθεί αεροπορικά με το Σαρμ Ελ Σέιχ με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού από και προς την Κρήτη. Παράλληλα τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των πόλεων μπορεί να επεκταθεί και στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της τελετής αδελφοποίησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.