Γεγονός είναι πλέον η υποβολή πρότασης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ιταλικής Terna για τον ΑΔΜΗΕ μετά και την επιβεβαίωση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Andrea Crenna.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με την διαδικασία του due diligence και η εταιρεία θα καταθέσει δεσμευτική πρόταση τον Ιούνιο.
Επισημαίνεται ότι η ιταλική Terna και η κινεζική SGCC θεωρούνται επικρατέστερες για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ ακολουθεί και το καναδικό συνταξιοδοτικό fund στη συνέχεια.
Οι προτάσεις υποβολής ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ είναι:
-Το PSP κατέχει ποσοστό του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και έχει υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 64,5 δισ. Δολαρίων, ενώ η στρατηγική του είναι η επένδυση σε εταιρείες εξόρυξης ορυκτού πλούτου.
-Η Elia είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κλάδο, καθώς διαχειρίζεται πάνω από 8 χιλιάδες χιλιόμετρα υπέργειου και υπόγειου δικτύου στην Ευρώπη, με κύκλο εργασιών το 1 δισ. Ευρώ.
-Η ιταλική TERNA ελέγχει συνολικά 63500 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής τάσης και εμφάνισε καθαρά κέρδη 464 εκατ. ευρώ, ενώ στο μετοχολόγιο εμπλέκονται μεγάλα ονόματα όπως το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, η Enel, η Blackrock κα.
-Η κινεζική SGCC ήταν από τις πρώτες που ενδιαφέρθηκαν για τον ΑΔΜΗΕ και θεωρείται κολοσσός, αφού είναι η για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας, με κύκλο εργασιών 184 δισ. δολάρια και διαχειρίζεται 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών δικτύων.
Στα 1,2 – 1,4 δισ. αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται μεταξύ 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 66% αποτιμάται μεταξύ 790 – 920 εκατ. ευρώ. Η Goldman Sachs αποτιμά τον ΑΔΜΗΕ στο 1,5 δισ. ευρώ λογαριάζοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή ειδικού μερίσματος στους μετόχους της ΔΕΗ και θα επιφέρει αναθεώρηση της αξιολόγησης για την Επιχείρηση. Σημειώνεται ότι σχετικά με τα χρέη, η ΔΕΗ πρέπει να εξοφλήσει μέχρι το τέλος του έτους συνολικές οφειλές ύψους 280 εκατ. ευρώ προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ βάσει αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι για το 2014 το σταθερό έσοδο του ΑΔΜΗΕ θα είναι στα 256.765 ευρώ ή 8,5%, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν κι άλλο, τα ήδη επιβαρυμένα τιμολόγια των καταναλωτών. Από το 2015 και μετά η μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου θα αλλάξει. Το έσοδο θα προσφέρει μια βασική απόδοση, και από εκεί και πέρα, αποκλειστικά για τα έργα εθνικής σημασίας θα δίνεται ένα μπόνους απόδοσης, ανάλογο, με την προστιθέμενη αξία της επένδυσης στην εθνική οικονομία.
Το 2013 τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ από 25 εκατ, ευρώ το 2012. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 347 εκατ. ευρώ έναντι 325 εκατ. το 2012. Η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 174 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το 2012. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην αναχρηματοδότηση συνολικού δανεισμού 337 εκατ. ευρώ.